Москва. Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев оглави Съвета за национална

...
Москва. Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев оглави Съвета за национална
Коментари Харесай

„Московский комсомолец“: Токаев реши да сложи край на двувластите и свали окончателно Назърбаев

Москва. Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев оглави Съвета за национална сигурност на републиката. Така той освободи първия президент на страната Нурсултан Назарбаев. Токаев сподели, че е подготвен да потуши твърдо митингите и да продължи демократичните промени, които бяха извършени до момента. Междувременно членът на Съвета на федерацията на Русия Владимир Джабаров сподели, че Русия е подготвена да даде на Нур-Султан нужната невоенна помощ. Константин Затулин, заместник-ръководител на комисията на Държавната дума по въпросите на Оперативно-наблюдателно дело приказва пред вестник „ Московский комсомолец “ по отношение на обстановката:

„ Изказването на моя другар Джабаров беше малко несвоевременно и най-вероятно всичко не беше изявление, а отговор на въпрос. Разбира се, в случай че Казахстан се обърне за помощ към Русия, той безспорно ще получи тази помощ. Но се колебая, че през днешния ден обстановката е достигнала такова сериозно равнище. Освен това нямам доверие казахстанските управляващи да се извърнат към нас за военна помощ.

Що се отнася до самите митинги, те доста бързо прераснаха от чисто обществен дневен ред в политически. Това допуска, че митингът надали е импровизиран, най-вероятно е авансово квалифициран. Цените на газа бяха единствено опрощение.

Най-вероятно, митингът е подготвян вътре в Казахстан. Това беше резултат от известна двоякост и почистване на сметки в казахстанския ръководещ хайлайф. Някой беше неудовлетворен от позицията си или сегашната конструкция на властта, по тази причина реши да активизира тези, които бяха на една ръка разстояние: младежи от предградията, разчувствани от националистически лозунги. Сега тези лозунги не се чуват, само че това, което се произнася, се приема и в радикалното националистическо придвижване. Кадровите решения също демонстрират, че не всичко е наред в връзките сред Нурсултан Назърбаев и Касим-Жомарт Токаев.

В тази връзка на този стадий не може да се приказва за нужда от интервенция. Но на Русия въобще не е преференциално да се дестабилизира Казахстан и да се нагнетява националистическата изразителност там. Бих желал да имам вяра, че другите групи в управлението на Казахстан имат задоволително разсъдък, с цел да се консолидират и предотвратят дестабилизацията.

Не имам вяра в никакъв Майдан в Казахстан. Там няма да има прелом, ще има разбърквания в ръководещия хайлайф.

Може ли обстановката в Казахстан да излезе отвън надзор?

Има подобен риск, тъй като силите за сигурност в същата Алмати към момента не са посочили изцяло своите мощни качества. Но революциите, както знаете, печелят в столиците, а в Нур-Султан всичко не е толкоз трагично. Разбира се, има аргументи за неодобрение, само че те съществуват във всяка страна.

В същото време бих желал да отбележа, че по-голямата част от популацията е безразлично. За тях това развиване на събитията наподобява ненадейно. Докато някои стачкуват, други минават в профил с нескрита изненада. Хората имат доста за губене. Казахстан не е Киргизстан, където хората са принудени да напущат, с цел да изхранват фамилиите си. Това обаче не е застраховка против каквито и да било обществено-политически разтърсвания. Много ще зависи от това дали ще бъде открит компромис в границите на ръководещия хайлайф “.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР