Москва. Премиерът на Полша Матеуш Моравецки този четвъртък даде подробно

...
Москва. Премиерът на Полша Матеуш Моравецки този четвъртък даде подробно
Коментари Харесай

ИноСМИ : Полша обвинява Москва и Берлин за миграционната криза и настоява за спиране на Северен поток 2

Москва. Премиерът на Полша Матеуш Моравецки този четвъртък даде в детайли изявление за немския таблоид Bild, в което упрекна за миграционната рецесия на беларуско-полската граница освен Кремъл, само че и индиректно немския канцлер Ангела Меркел, разяснява съветският интернет запас ИноСМИ , като прави преглед на европейските медии през последните дни.

„ Опасната “ политика на Ангела Меркел?

Според полския министър председател точно политиката на „ отворени порти “, наложена от Меркел на Европа преди шест години, е била „ несъответстваща и рискова “ – както за самия континент, по този начин и за света като цяло. „ Това заплаши суверенитета на доста страни и сътвори неестествен мултикултурализъм “ в Европа, акцентира политикът.

Всъщност, вземайки съдбовното решение през 2015 година за отваряне на границите на Европейския съюз за повече от един милион бежанци от конфликтни зони, Меркел, несъмнено, се управлява освен от съображения от филантропичен темперамент. И преди всичко, желанието да се избегне сериозна дестабилизация на Балканите и Гърция, задушена от неконтролиран поток от мигранти от Сирия, Афганистан, Косово, Ирак, Албания, Пакистан и Еритрея. Според граничната работа на Европейски Съюз „ Фронтекс “ единствено през 2015 година над 1,8 милиона души са минали границите на Съюза в търсене на ново леговище.

Тогава мнозина в Европа се отнасяха враждебно към миграционната политика на Германия, следствията от която към момента преследват Европейски Съюз, макар че не липсваха похвали, отправени към ръководителя на немското държавно управление. Списание Time да вземем за пример разгласи Ангела Меркел за „ Личност на годината “ през 2015 година и даже за „ Канцлер на свободния свят “.

Асимилационни проблеми за " новите европейци "

Но в случай че Германия и Франция съумяха да „ усвоят “ забележителен миграционен приток (въпреки че даже и условно не се приказва за цялостна интеграция), то за Полша, със мощната си католическа традиция и балтийските страни, такова „ възобновяване на кръвта “ даже в доста по-малки размери, е извънредно проблематично.... Следователно източноевропейският фланг на Европейския съюз даде да се разбере, че страните, които неотдавна възвърнаха своята национална еднаквост, въобще не са подготвени да рискуват пред нуждата от усвояване на стотици или хиляди хора с друг етнокултурен профил.

Шест години по-късно същите страни демонстрират не по-малко единогласие, потвърждавайки, че миграционната рецесия, изкуствено основана на беларуско-полската граница, е „ троянски кон на Кремъл “, чиято цел е да разцепи европейските съдружници, „ отклони вниманието от Украйна “ и да форсира на узаконяването на „ Северен поток - 2 “. Европейските медии са цялостни с мнения на тематика „ бежанците са новото хибридно оръжие на Москва ”, употребявайки елементарния, само че работещ трик на турския президент Ердоган, който неведнъж реализира отстъпки от Брюксел, като дава обещание да „ отвори шлюзовете с мигранти ” към Европа.

Психологията на обсадената цитадела

В същото време министър-председателят на Полша е твърдо уверен, че една суверенна страна е просто длъжна да подсигурява отбраната на своите граници: същият принцип би трябвало да важи за Европа като цяло. „ Нуждаем се от всички форми на отбрана, с цел да отблъснем офанзивите. Независимо дали става дума за стена, ограда или електронни системи, които неотложно ще предупредят за всяко навлизане “, сподели ръководителят на полското държавно управление.

Според Моравецки Москва и Минск " следват тактика за дестабилизиране и отцепване на Запада ", употребявайки за това рецесията на границата, която може да послужи и като тип димна завеса за нова съветска интервенция в Украйна. В тази обстановка Полша е „ решена да отбрани ” източната граница на Европа и НАТО от хиляди бежанци. Ръководителят на полското държавно управление е убеден, че в случай че това не се направи през днешния ден, на следващия ден стотици милиони ще се излеят в Европа от Африка и Близкия изток. Според полската гранична работа единствено предходната събота са били направени 223 опита за нелегално секване на беларуско-полската граница.

В същото време Варшава се надява, че при положение на ескалация на обстановката, НАТО ще може да се притече на помощ и да употребява член 4 от Северноатлантическия контракт, който допуска свикването на Съвета на НАТО, в случай че „ по мнението на която и да е от страните по Договора, териториалната целокупност, политическата самостоятелност или сигурността на която и да е от страните-членки е застрашена. " Освен това Русия към този момент е „ предизвестена “ от НАТО: съгласно генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг „ повишаването на съветското военно наличие на границата с Украйна “ е „ изключителна обстановка “, която Алиансът „ ще следи от близко “. "

Спор за нова стена в Европа

Интересното е, че " наследникът " на Ангела Меркел, социалдемократът Олаф Шолц, поддържа желанието на Полша да издигне защитни структури на външната граница на Европейския съюз през първата половина на 2022 година „ Мисля, че в случай че полското държавно управление вземе такова решение, ние не би трябвало да споделяме, че не би трябвало да го прави “, акцентира Шолц. Лесно е да се разсъждава извън, без да се оферират предписания за по-ефективно решение на обстановката, означи политикът.

Позицията му беше подкрепена от най-големия немски вестник Suddeutsche Zeitung. „ Жестовете на човещина се одобряват добре в Европа. Но в случай че Европа желае да работи без значение, тогава тя се нуждае от стени и огради, без значение дали Урсула фон дер Лайен ги харесва или не “, отбелязва вестникът. Въпросът е, че по време на разискването на равнище ръководители на държавните управления на Европейски Съюз за опцията за финансиране от европейския портфейл на отбранителни укрепления по границата с Беларус, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, възмутена от самата концепция да се заплаща от европейския бюджет за " нова бодлива тел в Европа ", се сблъскаха със опозиция освен на редица страни участнички, само че и на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, който ги поддържа. Suddeutsche Zeitung саркастично разяснява тази обстановка в духа, че прословутата „ немска миграционна политика в Европейски Съюз още веднъж беше гневно отхвърлена “.

Миналия понеделник обаче ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел също се разгласи срещу концепцията за " стени и огради " в Европа. „ Хибридните закани не зависят от стените, без значение какъв брой високи са те. Разбира се, би трябвало да пазим границите си, това е първостепенно обвързване на нашите страни. Но би трябвало да се оправим с корените на казуса с миграцията, а не да трансформираме Европа в цитадела “, акцентира Борел. Именно за корените на сегашния миграционен проблем в Европа понастоящем избират да не приказват, като концентрират цялото си внимание не върху естеството на рецесията (включително обстановката в Афганистан след действителното бягство на западните съюзници), а върху новата " съветска хибридна опасност ", разясняват от съветския интернет запас.

Стратегическата победа на Варшава

Въпреки предстоящото неодобрение от обстановката на границата от публична Варшава, може да се каже, че полското държавно управление се трансформира в един от бенефициентите на актуалната миграционна рецесия. Първо, в този момент Варшава се трансформира от страна в периферията на Европа в непрекъсната съпротива на Брюксел по редица въпроси (отказ да признае полезностите на ЛГБТИ, нарушение на правилото на разделяне на управляващите, признание на върховенството на националното законодателство над европейското и т.н.), в извънредно значим сътрудник.

Второ, възвръща се позицията на ръководещата консервативна партия „ Право и правдивост “ (ПиС) в Полша, която съществено се разклати през последните месеци по отношение на отхвърли да следва общия европейски път и приемането на неизвестен закон за възбрана на абортите, още веднъж с помощта на антиимигрантската изразителност. Рейтингът на известността на ПиС се увеличи: положителното остаряло говорене за опасността от ерозия на националната и културна еднаквост сполучливо проработи и този път.

Така Полша, макар забележителните разноски заради спешната обстановка на границата, към момента печели от нея като цяло. Освен това Варшава, която се ползваше с доверието на Белия дом по времето на президента Тръмп, който много сполучливо изигра картата на германско-полските несъгласия, към този момент може още веднъж да разчита на вниманието на Вашингтон и подсилване на позициите си в трансатлантическата връзка. Полските политици, които неотдавна шумно се оплакаха, че администрацията на Байдън е избрала Германия за европейски сътрудник в разговора и избира да пренебрегва останалите, в този момент могат да разчитат на завръщане към трансатлантическия дискурс. В това отношение е доста индикативен следният миг: в гореспоменатото изявление министър-председателят Моравецки акцентира твърдото си разбиране, че „ в тази рецесия е невероятно да се вземе решение през главата ни (на Полша) “ - още едно тежко камъче в градината на Ангела Меркел.

Капан за Брюксел

Официален Брюксел се оказа в доста по-трудно състояние. От една страна, те изискват „ да не се изхвърлят европейските полезности зад борда “ – т.е. най-решителната акция против полското държавно управление в разногласието за върховенството на европейското право. От друга страна, „ да не се поддава на изнудване “ и опитите на Беларус да се върне към разговор с Европейския съюз посредством миграционен напън върху него. Освен това публичното мнение оказва сериозен напън върху еврократите: фрагментите на хора с деца, замръзващи в намерено поле, които наводниха медийното пространство, както се очакваше, провокират възмущението на елементарните хора.

Оптималното решение за Брюксел в актуалната обстановка би била поддръжката на Варшава по отношение на сериозната обстановка на беларуско-полската граница, паралелно с остри рецензии и наказания за нарушение от страна на полското държавно управление на правилото на разделяне на управляващите, премахването на върховенството на европейското право в страната и други

Ответен ход на Европейски Съюз - разширение на глобите

Досега европейците се лимитираха до съглашение за пети (разширен този път) пакет от наказания против Беларус на съвещание на Съвета на Европейски Съюз в Брюксел в понеделник. Според Жозеп Борел в този момент глобите ще бъдат ориентирани и към директните „ уредници на притока на мигранти “ към Европейския съюз, в това число превозвачите. Сега Европейската комисия създава пакет от законодателни ограничения, които ще разрешат въвеждането на европейски наказания против самолетните компании, занимаващи се с " контрабанда на хора ". Включително възбрана за потреблението на въздушното пространство на Европейски Съюз и летищата на негова територия.

Ръководителят на европейската дипломация означи и постигнатите договорености, че мигрантите, които влизат в Европейски Съюз от територията на Беларус, би трябвало да получават филантропична помощ. Тези от тях, които не могат да потвърдят статута си на емигрант, " би трябвало да бъдат изпратени в страните на генезис ". В идващите дни ще бъде финализиран и конкретизиран описът с новите санкционни ограничения на Европейски Съюз.

Меркел е обект на рецензии за връщането на Минск към разговор с Европа

В понеделник се организира първият телефонен диалог сред президента на Беларус и изпълняващия длъжността канцлер на Германия Ангела Меркел, по време на който страните разискаха спешната обстановка с бежанците на беларуско-полската, беларуско-литовската и беларуско-латвийската граница. Те разискаха вероятните способи и вероятности за решение на казуса с миграцията, също така Лукашенко и Меркел разискаха в детайли даването на филантропична помощ на бежанците и се договориха за по-нататъшни контакти. Това е първото завръщане на Александър Лукашенко към разговора с европейските водачи след президентските избори в Беларус през август предходната година.

В Германия Зелените незабавно реагираха на самодейността на Ангела Меркел, като я разкритикуваха остро. Говорителят за външната политика на партията Омид Нурипур приказва пред Deutschlandfunk с изказване за „ разрушителния сигнал “, даден от Меркел. Той акцентира, че Европейският съюз не признава преизбирането на Александър Лукашенко през 2020 година, само че съгласно политика с телефонното си позвъняване Меркел де факто е постигнала тъкмо такова самопризнание. Това не е първата офанзива на партията против напускащия канцлер: Зелените неведнъж упрекваха Ангела Меркел, че „ флиртува “ с Москва и че заплашва ползите и сигурността на Европа, като поддържа „ Северен поток-2 “.

Нурипур също по този начин означи, че Европейският съюз по принцип не би трябвало да изпада в суматоха от мигрантите, защото общият брой на бежанците на беларуско-полската граница е дребен. А хипотетичните наказания от Европейския съюз вършат увеличението на притока на мигранти малко евентуално. Освен това представителят на Зелените акцентира, че макар проявата на взаимност с жертвите на миграционния напън, Полша и Литва, Европейският съюз би трябвало да се стреми да съблюдава правните правила. Това засяга, наред с други неща, " несъразмерния отпор " на бежанците от полските сили за сигурност.

Незавършена игра с Москва: Украйна против бежанци

Руският президент Владимир Путин изрази отвращение от прекомерно грубите дейности на полските граничари против бежанците по време на дълъг телефонен диалог с френския президент Еманюел Макрон в понеделник. Страните разискаха и неналичието на прогрес в уреждането на спора в Източна Украйна. Във връзка с тези условия съветският президент притегли вниманието на френския си сътрудник към „ провокативния темперамент на огромните учения, провеждани от Съединени американски щати и редица техни съдружници в Черно море, което усилва напрежението в връзките сред Русия. и НАТО “.

Също в понеделник външните министри на Германия и Франция Хайко Маас и Жан-Ив льо Дриан от Франция издадоха взаимно изказване в поддръжка на Украйна, в което приканиха Русия „ да прояви въздържаност и да даде транспарантна информация за своята военна активност “. В Берлин и Париж Киев също прикани за въздържаност, като означи, че Украйна би трябвало да се стреми да извърши напълно Минските съглашения и да поддържа разговор в границите на " нормандския формат ".

В същия ден офисът на английския министър председател Борис Джонсън популяризира изказването му, в което той засегна казуса за неизбежния избор на Европа сред „ приемане на от ден на ден съветски въглеводороди и отбрана на Украйна, както и отстояване на идеята за мир и непоклатимост "

По-рано държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен по време на телефонен диалог с полския външен министър Збигнев Рау сподели, че една от задачите на неочаквания приток на мигранти на беларуско-полската граница е точно „ да отклони вниманието от дейностите на Русия по границата с Украйна "

Подобна дипломатическа интензивност свидетелства за обстоятелството, че и Брюксел, и Вашингтон са решени да играят тази игра за четирима, привличайки Москва като един от контрагентите на нов кръг на напрежението в Европа. В същото време е явно, че освен миграционната рецесия, която се разпростира на източния фланг, само че и процесът на узаконяване за " Северен поток-2 " ще се трансформира в сериозен стрес тест за Европейски Съюз. Ситуацията към газопровода неизбежно ще се усложни след полагането на клетва на новото немско съдружно държавно управление с присъединяване на Зелените. В гореспоменатото изявление за Bild полският министър председател Матеуш Моравецки за първи път изиска „ Северен поток 2 “ да бъде спрян, в този момент под претекст, че е належащо да се лиши Москва от опцията да получава „ спомагателни пари под формата на заплащания за сила “, с които да „ продължи да се въоръжава “. " Очевидно е, че Варшава по този въпрос е твърдо решена да остане на позицията на Potius sero, quam nunquam – „ по-добре късно, в сравнение с в никакъв случай ”.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР