Москва предложи формула за изчисляване на цената на газа, според ...

Москва предложи формула за изчисляване на цената на газа, според

Русия сюрпризира Сърбия с 3 пъти по-скъп газ

Москва оферира формула за пресмятане на стойността на газа, съгласно която хиляда кубически метра ще костват 790 $ от Нова година, а това не устройва Белград, сподели сръбският държавен глава Александър Вучич по сръбската телевизия „ Първа “, представен от РИА Новости. Съгласно сегашния контракт Сърбия получава синьо гориво от Русия на цена 270 $ за хиляда кубически метра, договорът изтича в края на годината.
„ Предложиха ни, че стойността на газа 70 % да се образува от стойността на борсата, за 30 % е изчислена съгласно петролната формула. <...> Тогава стойността ще бъде 790 $ за хиляда кубически метра. Кой ще заплати за него, кой ще го заплати ? <...> Ето за какво срещата ми с Путин на 25 ноември е толкова съществена " , сподели Вучич.
Според него Белград упорства за стойността в размер на 70 % по петролната формула и 30 % по борсовата стойност .
„ Тогава стойността за нас би била 510 $ . Но и ние не можем да платим и това “, продължи Вучич.
Той посочи , че в този момент хранилищата съдържат 268 милиона кубически метра газ, само че дневното ползване набъбва от 6,5 на осем милиона кубически метра дневно , което внезапно понижава запасите.
Сега Русия в действителност е единственият снабдител на естествен газ за Сърбия, която през финалните години е получила над два милиарда кубически метра синьо гориво при пренос през Украйна и Унгария. Официалното стартиране на съветски газ в сръбската газопреносна система през България от газопровода „ Турски поток “ се състоя на 1 януари. Това е директният газопровод, именуван от Бойко Борисов  " Балкански поток " , който той построи за рекордно къси периоди напълно за сметка на българските данъкоплатци против 3 милиарда лв. . Газопроводът мина през най-бедната част на страната - северозападната, само че от него няма разклонения за газ, който да остава тук.

РИА " Новости " означава , че на първия стадий газопроводът ще транспортира към четири милиарда кубически метра газ годишно, което напълно покрива търсенето на Сърбия от синьо гориво. Проектът е предопределен за годишен размер до 12,4 милиарда кубически метра газ за тази страна и за страните от Европейски съюз . " Газпром " е резервирал тръбата за над 20 години.

 

Източник: segabg.com