Москва предложи формула за изчисляване на цената на газа, според

...
Москва предложи формула за изчисляване на цената на газа, според
Коментари Харесай

Русия сюрпризира Сърбия с 3 пъти по-скъп газ

Москва предложи формула за пресмятане на цената на газа, съгласно която хиляда кубически метра ще костват 790 $ от Нова година, а това не устройва Белград, сподели сръбският президент Александър Вучич по сръбската телевизия „ Първа “, представен от РИА Новости. Съгласно сегашния контракт Сърбия получава синьо гориво от Русия на стойност 270 $ за хиляда кубически метра, договорът изтича в края на годината.
„ Предложиха ни, че цената на газа 70 % да се образува от цената на борсата, за 30 % е изчислена съгласно петролната формула. <...> Тогава цената ще бъде 790 $ за хиляда кубически метра. Кой ще заплати за него, кой ще го заплати? <...> Ето за какво срещата ми с Путин на 25 ноември е толкоз значима ", сподели Вучич.
Според него Белград упорства за цената в размер на 70 % по петролната формула и 30 % по борсовата цена.
„ Тогава цената за нас би била 510 $. Но и ние не можем да платим и това “, продължи Вучич.
Той посочи, че в този момент хранилищата съдържат 268 милиона кубически метра газ, само че дневното ползване нараства от 6,5 на осем милиона кубически метра дневно, което внезапно понижава запасите.
Сега Русия в действителност е единственият снабдител на природен газ за Сърбия, която през последните години е получила над два милиарда кубически метра синьо гориво при пренос през Украйна и Унгария. Официалното стартиране на съветски газ в сръбската газопреносна система през България от газопровода „ Турски поток “ се състоя на 1 януари. Това е директният газопровод, именуван от Бойко Борисов  " Балкански поток ", който той построи за рекордно къси периоди напълно за сметка на българските данъкоплатци против 3 милиарда лв.. Газопроводът мина през най-бедната част на страната - северозападната, само че от него няма разклонения за газ, който да остава тук.

РИА " Новости " отбелязва, че на първия стадий газопроводът ще транспортира към четири милиарда кубически метра газ годишно, което напълно покрива търсенето на Сърбия от синьо гориво. Проектът е предопределен за годишен размер до 12,4 милиарда кубически метра газ за тази страна и за страните от Европейски Съюз. " Газпром " е резервирал тръбата за над 20 години.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР