Москва. Полският министър на отбраната Мариуш Блашак каза, че мигрантите

...
Москва. Полският министър на отбраната Мариуш Блашак каза, че мигрантите
Коментари Харесай

„Московский Комсомолец“: Мигрантите промениха тактиката за пресичане на границата с Полша

Москва. Полският министър на защитата Мариуш Блашак сподели, че мигрантите не престават опитите си да щурмуват границата с Беларус, само че в този момент са трансформирали тактиката си. Ако по-рано те са се втурвали към военните на огромна вълна, в този момент те са разграничени на доста дребни групи, които ревизират полските линии на няколко места едновременно. В тази връзка министърът счита, че офанзивите на бежанци се управляват от беларуските сили за сигурност. Варшава заплашва Минск с цялостна транспортна обсада, в случай че не промени решението си, написа съветският вестник “Московский Комсомолец “ .

Според полските граничари интензивността на мигрантите понижава. Ако на 17 октомври те са създали към 500 опита да преминат от Беларус в Полша, то на 19 октомври те се пробвали единствено 195 пъти. Най-голямата група мигранти е била от към 200 души, останалите са били от по няколко десетки мигранти.

Поляците настояват, че бежанците са били въоръжени с камъни, фойрверки и даже сълзотворен газ. В същото време най-малко в един случай те са били прикривани от беларуските военни: покрай село Старжина те са хвърляли камъни по полските си сътрудници, вследствие на което са развалили няколко полицейски коли. Очевидно, описвайки обстановката на границата в духа на военни дейности, Варшава се пробва да оправдае потреблението на сълзотворен газ, шокови гранати и водни оръдия против бежанците, разясняват от „ МК “

Полският министър председател Матеуш Моравецки съобщи, че в случай че обстановката на границата не се усъвършенства, републиката ще затвори изцяло границата с Беларус. По този метод той се надява да окаже стопански напън върху Минск.

„ Острата фаза на миграционната рецесия завърши, макар че напрежението сред Полша и Беларус остава. Лукашенко осъзна, че обстановката е стигнала толкоз надалеч, че самият той към този момент не е удовлетворен от това. Дори съветският президент Владимир Путин взе участие в разрешаването на спора. Малко евентуално е Полша да затвори изцяло границата с Беларус. Все отново това ще бъде прекомерно тежък удар върху стопанската система, и то не на Полша, а на Западна Европа, която ще бъде лишена от преноса на артикули от Китай. Може да се намерят заобиколни решения, само че това ще изисква съществени старания от позиция на логистиката “, споделя беларуският политолог Артем Агафонов

От своя страна президентът на Беларус Александър Лукашенко счита, че неговите военни в действителност могат да оказват помощ на бежанците, само че само от великодушие, а не заради някакъв персонален интерес или неприятни планове. Освен това по-рано стана известно, че беларуските управляващи са настанили към две хиляди мигранти в логистичния център в Брузги на границата с Полша.

В събота там на инспекция пристигнаха представители на СЗО и Организация на обединените нации. Било им е казано, че на бежанците се обезпечават топли облекла и храна, а болните, в случай че е належащо, се хоспитализират в болничното заведение в Гродно. Вече са изпратени за лекуване към 100 души, множеството от които са с диагноза пневмония и обостряне на диабет.

Международните наблюдаващи признаха, че мигрантите са доста по-добре в логистичния център, в сравнение с в гората. В същото време Мулусеу Мамо, представител на Върховния комисар на Организация на обединените нации за бежанците в Беларус, сподели, че там не доближават доста неща за дълъг престой на хора, само че той ще се опита да поправи обстановката.

Междувременно някогашният литовски външен министър Петрас Вайтекунас предложи изпращането на мигранти от полско-белоруската граница към Молдова или Украйна, с цел да не „ умират хора на границата с Европейския съюз “. Вярно е, че в Киев тази концепция не беше призната добре. Министърът на вътрешните работи на Украйна Денис Монастирски разгласи нуждата от въвеждане на изключително състояние на границата с Беларус и позволяване на граничарите да стрелят по мигранти, в случай че се пробват да нахлуят в неговата страна.

„ Лукашенко ще се опита да изведе мигрантите от Беларус. Сега те са към седем хиляди, от които единствено две хиляди са в логистичния център " Брузги ", а останалите са пръснати из цялата страна. Много от тях евентуално няма да желаят да се върнат вкъщи, а в Беларус няма опит в работата с мигранти, тяхната асимилация, социализация и така нататък Съответно това ще бъде още една точка на напрежение в Беларус. Можете да опитате да ги върнете вкъщи със мощ, само че това ще обърне ислямските радикали против Минск, може да се сблъскаме с казуса с тероризма. Във всеки случай, беларуските управляващи в никакъв случай до момента не са се сблъсквали с сходно нещо “, сподели пред МК белоруският политолог Артьом Агафонов.

Друг беларуски политолог Дмитрий Болкунец допуска, че мигрантите към момента могат да се върнат на полската граница, в случай че е належащо, а към този момент виждаме краткотрайна отмора.

„ Лукашенко ще продължи да се пробва да употребява мигрантите, с цел да принуди европейските водачи да беседват с него. Въпреки това броят на мигрантите в Беларус се трансформира в тежест за локалните управляващи. Те са едва образовани, нямат пари, само че имат опит да живеят в горещи точки. В Беларус няма стратегии за социализацията им, което значи, че може да се чака повишение на напрежението в страната. Беларусите към този момент се тревожат за това, тъй като в никакъв случай не са виждали толкоз доста мигранти в Минск. Вероятно ще бъде мъчно тези хора да бъдат евакуирани в родината им, с цел да не загубим личното си лице, вторият вид е да ги избутаме по-нататък в Европейския съюз “, споделя Болкунец.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР