Москва/Париж. Руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с френския

...
Москва/Париж. Руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с френския
Коментари Харесай

ТАСС: Путин обсъди с Макрон руските предложения за гаранции за сигурност

Москва/Париж. Руският президент Владимир Путин в телефонен диалог с френския водач Еманюел Макрон сподели, че Москва деликатно ще изследва отговорите на Запада на нейните оферти за гаранции за сигурност и по-късно ще вземе решение за по-нататъшни дейности. Това оповестиха в петък от пресслужбата на Кремъл, представени от TACC .

„ Владимир Путин означи, че съветската страна ще изследва деликатно получените на 26 януари писмени отговори от Съединени американски щати и НАТО за правене на съглашения за гаранции за сигурност, след което ще вземе решение за по-нататъшните си дейности “, се споделя в известието.

Путин уточни по време на диалога, че Съединени американски щати и НАТО не са взели поради фундаменталните опасения на Русия в отговор на предложенията на Москва за гаранции за сигурност.

Обърнато е внимание на обстоятелството, че отговорите на Съединени американски щати и НАТО не регистрират такива фундаментални опасения на Русия като попречване на разширението на НАТО, отвод за разполагане на ударни оръжейни системи покрай съветските граници, както и връщане на военния капацитет и инфраструктурата на блока в Европа до позициите от 1997 година, когато беше подписан Основополагащият акт Русия-НАТО.

Отбелязва се, че Западът е пренебрегнал и основния въпрос – „ по какъв начин Съединени американски щати и техните съдружници имат намерение да следват правилото за сплотеност на сигурността, закрепен в главните документи на ОССЕ и Русия – НАТО, който гласи, че никой не би трябвало да укрепва своята сигурност за сметка на сигурността на други страни “.

Проблеми на европейската сигурност

Президентите се съгласиха да продължи разговорът по целия набор от въпроси на европейската сигурност. „ Във връзка с председателството на Франция на Съвета на Европейски Съюз през първата половина на тази година Макрон осведоми Путин за методите на Париж в общоевропейски проект. Беше контрактувано руско-френският разговор да продължи по целия набор на проблеми на европейската сигурност ", се споделя в известието.

Путин в диалога с Макрон е подчертал значимостта на прецизното осъществяване от страна на Киев на Минските съглашения.

„ При разискването на обстановката в Украйна Владимир Путин акцентира значимостта на прецизното съблюдаване от страна на Киев на клаузите на Минския пакет от ограничения и други съглашения, на първо място за определяне на директен разговор с Донецк и Луганск и правно оформяне на специфичния статут на Донбас, “ се споделя в известието.

Кремъл добави, че като се вземат поради резултатите от срещата на политическите съветници на водачите на страните от „ Нормандската четворка “, извършена в Париж на 26 януари, желанието за по-нататъшна работа на Русия и Франция в този формат е доказано.

Иранската нуклеарна стратегия

Страните обявиха, че Русия и Франция имат близки позиции по въпроса за Съвместния изчерпателен проект за деяние (СВПД) по отношение на иранската нуклеарна стратегия.

„ Беше прегледано положението на нещата към СВПД по отношение на иранската нуклеарна стратегия. Близостта на позициите на Русия и Франция, които интензивно поддържат продължаването на интернационалните старания за опазване и използване на СВПД, както и Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, който го утвърди “, означи Кремъл.

Във Виена, на 3 януари, след новогодишната пауза, се възобнови осмият кръг от договаряния за възобновяване на СВПД в първичния му тип и връщане на Съединените щати към това многостранно съглашение. Работата се прави както в границите на Съвместната комисия на Иран и " петорката " (Русия, Англия, Германия, Китай и Франция), по този начин и във формата на обособени съвещания със Съединени американски щати без присъединяване на Ислямската република, която към момента не е подготвена за директен разговор с американската страна. Преговарящите към този момент се споразумяха да ускорят процеса на работа по проектоспоразумението. Предполага се, че осмият кръг може да е финален, защото участниците в консултациите би трябвало да приключат работата през февруари тази година.

Президентите на Русия и Франция разискаха, наред с други неща, съдействието сред двете страни в региона на нуклеарната енергетика. „ Бяха разисквани някои на практика аспекти на двустранното съдействие, в това число в региона на нуклеарната енергетика “, се споделя в известието на Кремъл.

Лидерите са обменили отзиви и за ограниченията, подхванати в двете страни за битка с коронавирусната зараза.

Като цяло, както отбелязва Кремъл след диалога, „ президентите на Русия и Франция се съгласиха да останат в стеснен контакт между тях “.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР