Москва може да се откаже от трудно договорената зърнена сделка

...
Москва може да се откаже от трудно договорената зърнена сделка
Коментари Харесай

Русия заплаши отново с край на зърнената сделка

Москва може да се откаже от мъчно контрактуваната зърнена договорка още идващия месец, в случай че изискванията за съветския експорт не се подобрят, предизвести съветският заместител външен министър Сергей Вершинин в събота, представен от ТАСС.

" Не можем да бъдем удовлетворени от това по какъв начин се извършва този меморандум ", сподели Вершинин. " Бариерите пред нашия експорт остават. "

Забележките на Вершинин пристигнаха единствено ден след среща с представители на Съединени американски щати в Женева за разискване на зърнената договорка.

Поради ролята си в обезпечаването на световната продоволствена сигурност, съветските храни и торове не са наранени от западните наказания поради нахлуването в Украйна. Но Кремъл твърди, че компликациите във връзка с заплащането, застраховката и логистиката затрудняват износа им.

Миналия месец съглашението беше удължено с два месеца, което значи, че в случай че дипломатическите старания се провалят, от 17 юли корабите, преминаващи през Босфора, с цел да вземат товари от южните пристанища на Украйна и да ги доставят до международните пазари, към този момент няма да бъдат безвредни.

Споразумението беше подписано през юли предходната година от Русия, Турция, Украйна и Организация на обединените нации. Руският дипломат в Турция даде да се разбере в петък, че няма база за удължение на съглашението, съобщи Ройтерс.

Според данни на ТАСС, откогато е подписана договорката, близо 40 % от цялата доставка е била изнесена за Западна Европа - за страни като Испания, Италия, Нидерландия и Португалия са най-големите вносители.

Припомняме, че на 1 юни стана ясно,че Организация на обединените нации работи за разширение на зърнената договорка и включване на спомагателни украински пристанища против възобновяване на работата на водопровод за амоняк от съветския град Толиати до украинското пристанище Южни. Работата на този водопровод е прекратена от украинската страна след началото на съветската инвазия.

Няколко дни по-късно бе обявено, че този водопровод е развален от гърмеж на украинска територия. Но даже без гърмежа съветската страна предизвестява, че с цел да пусне още веднъж в употреба този водопровод е належащо софтуерно време от най-малко още един месец.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР