Москва. Как Газпром“ реши да насочи Турски поток“ към България,

...
Москва. Как Газпром“ реши да насочи Турски поток“ към България,
Коментари Харесай

„Взгляд“: Как „Газпром“ реши да насочи „Турски поток“ към България

Москва. Как „ Газпром “ реши да насочи „ Турски поток “ към България, разяснява съветския вестник „ Взгляд “
Газпром, явно, реши да насочи втората тръба на “Турски поток “ на европейската територия. Тя на практика следва пътя на " Южен поток ", който беше блокиран преди четири години. Все отново този път съществено се усилиха възможностите за привършване на въпроса до края. Как възнамерява " Газпром " да надхитри Европейската комисия, употребявайки личните й правила?
Дълго време Газпром не можеше да реши кой път да избере, с цел да продължи втората тръба на „ Турски поток на европейска територия. Бяха разисквани два разновидността на маршрута. Първоначално се разисква маршрута през Гърция към Италия. Въпреки това предходната пролет България " се разсъни ", като доста съжаляваше за закриването на " Южен поток " и не искаше да загуби изгодите, които „ Турски поток “ дава обещание. Разбира се, не е пряк газопровод през Черно море от Русия до България. Тръбата от Турция обаче може елементарно да отиде в България, след това в Сърбия, Унгария, Словакия и Австрия, където се намира крайната точка на доставка на съветски газ (изписана във всички дълготрайни контракти на " Газпром " с европейските купувачи).

Именно този маршрут избра " Газпром ", разяснява " Комерсант ", цитирайки данните от операторите на газопреносни системи в България, Сърбия, Унгария и Словакия за октомври - ноември 2018 година Тези оператори към този момент организираха търгове за запазване на нови мощности от 1 януари 2020 година в продължение на 20 години. Такава процедура е планувана в законодателството на Европейски Съюз и е нужна за построяването на нови газопроводи. Газпром взе участие в тези търгове и е подготвен да резервира всички препоръчани мощности. С други думи, съветската компания е подготвена да доставя газ на тези страни.
Въз основа на търговете се предлага да се резервират 15,8 милиарда кубически метра газ на входа от Турция от 1 януари 2020 година в продължение на 20 години. Това съответствува със силата на втората тръба на Турски поток. В резултат на това доставките за България и Сърбия през „ Турски поток “ са планувани да стартират през 2020 година, за Унгария - през 2021 година и за Словакия - през втората половина на 2022 година
Това е повода за гордостта на " Газпром " след неуспеха на " Южен поток ". Официално обаче " Газпром " не е оповестила изборът на съответен маршрут. Какво изяснява тази загадка?

" Логично беше да се крием. Защото, незабавно щом обявиш къде потегля тръбата, незабавно ще стартират напън, рецензия и закани. Всички видяхме това в обстановката с България през 2014 година, когато тя беше непосредствено застрашена. Европейската комисия и нейният ръководител Барозу я притиснаха. Постоянни делегации дойдоха в България. И всичко това завърши с делегацията на американските сенатори с починалия Маккейн, която допритисна България. И те биха организирали същото нещо в този момент ", споделя Игор Юшков от Фонда за национална енергийна сигурност.
Информацията в този момент е изтекла, може би тъй като пристигна времето: в понеделник строителството на морската част на турския поток бе приключено. " Единият клон ще се влее в газопреносната система на Турция, а вторият ще завие надясно и ще отиде в България. Има един дребен мост от Турция в България и построяването на нов газопровод към българите на нейна територия, в действителност не е належащо. Тъй като ще се употребява действителен газопровод, който в този момент изпомпва газ от Русия в Турция през Украйна, Румъния и България ", изяснява Юшков.

Веднага откакто първата нишка на " Турския поток " стартира да работи, тази тръба ще бъде пусната, тъй като Турция ще получи газ, употребявайки изцяло директни газопроводи през Черно море ( " Син поток " и " Турски поток " ). И посредством тръбопровода, който е освободен, съветският газ ще излезе от Турция през България в противоположен режим (т.е. в противоположната посока). Въпреки това ще бъде належащо да се построи тръба от България на границата със Сърбия и по-нататък по територията на Сърбия, Унгария и други
Но най-важното е, че за разлика от " Южен поток ", този път ще бъде доста по-трудно да се предотврати този план. И ето за какво.
Европейската комисия към този момент няма правна опция да упрекна „ Газпропм “ за неизпълнението на Третия енергиен пакет на Европейски Съюз. Напротив, България дружно с други страни и " Газпром " ще могат да изискват от Европейска комисия използването на личното му европейско енергийно законодателство.
Атаката против " Южен поток " беше проведена под претекст за нарушение на нормите на Третия енергиен пакет. Според тях " Газпром " не може по едно и също време да има газопровод, да изпомпва газта си и да го продава на европейците. Това основава монополна позиция, съгласно Европейска комисия. Освен това планът за газопровод беше иницииран и бяха подписани междуправителствени съглашения още преди влизането в действие на Третия енергиен пакет. Газпром все пак беше упрекнат в нарушение на тези правила.
Сега " Газпром " няма да строи тръби на европейска територия. Това ще бъде направено от самите европейски страни, които са афишират търгове и желаят да получат газ. " Ако има заявление и продавач, тогава в границите на директивата на Европейска общност, обвързвана с антитръстовото контролиране, операторите на националната газопреносна система би трябвало да изградят инфраструктурата със лични средства. Тогава тези вложения би трябвало да бъдат върнати за сметка на цената за пренос. Газпром си резервира потенциала, само че не става притежател ", изяснява Юшков. По този метод Европейска комисия, в границите на своите правила, не би трябвало да се опълчва на нови тръби в Сърбия, Унгария, Словения, само че да изисква тяхното създаване от тях. Основното нещо е, че Европейска комисия към този момент няма правно съображение да забрани на тези страни да строят газопроводи, както предходния път.

" Мисля, че тактиката на " Газпром " би трябвало да бъде една и съща: да се оказва напън върху европейците да съблюдават личните си закони ", споделя Юшков. Това е главният трик на " Газпром " и България, както и на други заинтригувани страни.
За страдание, да се каже, че всички опасности са изцяло изчезнали, би било прибързано. " Мисля, че ще има яростна борба за този план, американците ще упорстват твърдо, а украинците към този момент са почнали. Напрежението ще бъде като със " Северен поток 2 ", споделя Юшков. В същото време България, Сърбия и Унгария не са Германия, която стои зад северната тръба.
Но в този момент враговете на " Газпром " ще би трябвало да употребяват единствено политически принадлежности за напън. Само прикрит или очевиден политически напън може да го попречва. Разбира се, Съединените щати, посредством Брюксел, ще се опитат директно да окажат напън върху всеки участник в плана, какъвто бе казусът със " Северен поток 2 ". Но е малко евентуално Съединените щати да вземат решение за наказания против втората линия на „ Турски поток “. Тъй биха били наказания не против Русия, а против Турция и против европейските страни. " Газпром " има единствено морската част от тръбопровода.
Брюксел може да наложи наказания на съветския газ на юг. Но това ще бъде извънредно рисково за всички доставки на газ за Европа от Русия. Малко евентуално е Европейски Съюз да предприеме такава обезверена стъпка.
И най-после, този път България и други европейски участници в „ Турски поток “ имат значим контрааргумент за Брюксел. " България ще се опре на прецедента. Ако германците получиха опция да построят " Северен поток " 2, то всички газопроводи от Русия не са политически, а стопански планове. Така че може да се построи. България беше убеждавана, че " Южен поток " е политически план, само че в този момент всеки схваща, че това не е по този начин. Те позволиха на германците, за какво не ги давате на българите? ", Казва Юшков.
След като пропусна неправилно извънредно доходоносния " Южен поток ", който щеше да разреши на България да печели от пренос на до 60 милиарда кубически метра газ, в този момент те доста по-ожесточено ще защитят правото си на втората тръба от " Турски поток " и преноса на 11 милиарда кубически метра.

И най-после, си коства да разбираем за какво маршрутът на газопровода през България беше определен вместо различния маршрут през Гърция до Италия. Първо, той е създаден още по времето на " Южен поток ", съвсем всички тръби съществуват, споделя специалистът.
На второ място част от тръбата от Турция към България към този момент съществува и не е належащо да се построява, тя икономисва време и пари.
Трето, във връзка с построяването на инфраструктура на европейската територия това към този момент няма да бъде с парите на " Газпром ".
Четвърто, " нямаше смисъл да изтегляме тръба за Гърция, с изключение на от невъзможност ", счита Юшков. Алтернативният път към Гърция и по-нататък към южната част на Италия е обективно по-лош, тъй като има по-малко търсене на съветски газ. " Гърция употребява 3 милиарда кубически метра, а в южната част на Италия газът ни не е изключително нужен. Първо, в южната част на Италия, потреблението не нараства, защото цялата промишленост е съсредоточена в северната част на страната. Второ, два газопровода от Алжир идват на юг от Италия едновременно ", споделя Юшков.
И най-после, в случай че се насочи втората тръба от „ Турски поток “ през Гърция, тогава остава огромният въпрос по какъв начин ще се подава газ на Балканите? Оказва се, че ще би трябвало да оставим преноса през Украйна, с цел да захраним България, Румъния, Сърбия, Унгария, Австрия. И това са повече от 15 милиарда кубически метра газ. Българският вид от всички страни наподобява най-добре. “

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР