Москва информира, че руските войски ще останат във Венецуела колкото

...
Москва информира, че руските войски ще останат във Венецуела колкото
Коментари Харесай

Москва: Руските войски ще останат във Венецуела колкото е необходимо

Москва осведоми, че съветските войски ще останат във Венецуела " колкото е належащо ", откакто американският президент Доналд Тръмп изиска от Русия да изтегли военните си от спешната латиноамериканска страна, съобщи AFP.
" Те са въвлечени в осъществяване на съглашения в областта на военнотехническо съдействие ", съобщи представителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, като добави, че военнослужещите на Москва ще останат във Венецуела " колкото е належащо ".
Захарова добави още, че Съединени американски щати нямат право да изискват от Русия отзоваване на военните й експерти от страната или да приключи съдействието си с нея.
Коментирайки изказванията на Вашингтон, тя насочи въпрос на какви учредения са направени те. " На основата на интернационалното право, на американските закони или на основата на някакви правни актове, за които никой не знае? Честно казано, това не е реторичен въпрос, желае ми се да получа отговор на него ", сподели още съветският посланик.
Захарова подсети, че " съветските експерти дойдоха във Венецуела в сходство с наредбите на двустранното междуправителствено съглашение за военнотехническо съдействие. Никой не е отменил този документ. Руската страна не наруши нищо: нито интернационалните съглашения, нито вътрешното законодателство на Венецуела; Русия не трансформира салдото на силите в района, Русия не заплашва никого, за разлика от жителите във Вашингтон, чиито изказвания преди малко цитирах ", добавя организация Фокус.
" Искам да подчертая още един път, че това е кардинална позиция на съветската страна, която ние прецизно следваме ", напомни Захарова.
" Що се отнася до изказванията на американския държавен секретар и вицепрезидента на Съединени американски щати, ние виждаме в тях много нахален опит за диктат в суверенни страни – не една, а няколко. А това нормално е в традициите на актуалната американска дипломация, само че в този момент преглеждаме съответен случай. Диктуват на актуалните страни по какъв начин би трябвало да построяват връзки между тях ", сподели още тя.
По думите ѝ Съединени американски щати умишлено дестабилизират обстановката във Венецуела, провокирайки разпад на държавността и безпорядък в латиноамериканската страна.
Тя напомни поредна поредност от дейности, целящи дестабилизиране на обстановката във Венецуела, в това число налагане на наказания против финансовия, петролния, златодобивния бранш, разделянето на обществото, въоръжените сили, опитите за наложително внасяне на филантропична помощ, както и продължение на саботажите или други дейности, които " директно се квалифицират като бойкот против енергийната система на страната ".
" Всичко това е умишлена провокация на безпорядък, разпад на страната, вследствие на което просто няма да има спечелили. Вие във Вашингтон, разбирате ли това? ", бе обръщението на Захарова към американските управляващи.
" Задавахме този въпрос в подтекста на други страни и се оказахме, за благополучие или за жалост, прави. В подтекста на Венецуела всеки ли схваща следствията от личните си дейности? ", обърна се Захарова към страните, подкрепящи Съединени американски щати по венецуелския въпрос.
Съединени американски щати получиха карт бланш от Нидерландия за потреблението на остров Кюрасао (част от кралството) като трамплин за нападателна интервенция във венецуелските каузи, добави Захарова.
" Обърнахме внимание на подписването на съглашение сред Нидерландия и Съединени американски щати за потреблението на инфраструктурата на остров Кюрасао за филантропични доставки за Венецуела. Ако приказваме в подтекста и по отношение на действителността, Хага даде на американците карт бланш за интервенция във Венецуела под прикритието на филантропични лозунги ", безапелационна бе Захарова.
Военното наличие на Русия във Венецуела не съставлява опасност за никого, добави още представителят на Министерството на външните работи в Москва.
Припомняме, че предходната седмица два съветски самолета с военни на борда са кацнали на интернационалното летище " Симон Боливар " във венецуелската столица Каракас. Пояснено бе, че те са в страната е обвързвано с осъществяване на контракти за военнотехническо съдействие, подписани сред Русия и Венецуела преди " доста години ".
По-рано бе обявено, че държавното управление на Венецуела не възнамерява да задейства военнослужещи от Руската федерация за интервенции на територията на страната. Това заяви пред публицисти военното аташе при посолството на Венецуела в Москва Хосе Тореалба Перес.
" Не се планува въвличането на съветски военни в каквито и да било военни акции ", безапелационен бе Перес.
По-рано редица огромни венецуелски медии, в това число телевизионният канал NTN, оповестиха, че 99 съветски бойци са отлетели за Каракас, а самолетите са доставили и 35 тона товари. При идването им те са били посрещнати от ръководителя на венецуелския отдел за интернационално съдействие и интеграция Мариани Мата, ръководителят на специфичната полиция на страната Едгар Колина Рейес и чиновниците на съветското посолство в Каракас.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР