Москва блокира възможността страни от Европейския съюз да председателстват следващата

...
Москва блокира възможността страни от Европейския съюз да председателстват следващата
Коментари Харесай

Русия блокира България за домакинството на COP29, страната ни оттегли кандидатурата си

Москва блокира опцията страни от Европейския съюз да ръководят идната среща на Организация на обединените нации по климатичните въпроси - COP29. 

Заради ветото на Русия договарянията за това кой да наследи Обединените арабски емирства като хазаин се озоваха в невиждана невъзможност.

 

Москва се опълчи на българската кандидатура, заявявайки, че нито една членка на Европейския съюз не би трябвало да поема контрола над климатичната конференция.

 

След обструкциите от съветска страна България публично отдръпна кандидатурата си за домакинство на форума. 

Азербайджан евентуално ще поеме семейството, откакто получи поддръжката на България и Армения.

 

" В духа на благосклонност и в името на една сполучлива Конференция за климата, чийто хазаин е Източноевропейската група, Република България отдръпва кандидатурата си за хазаин на COP29 и е подготвена за ползотворно съдействие с Домакина и Председателството, което ще бъде определено с акламация.

 

Ето за какво ние показваме своята поддръжка за кандидатурата на Република Азербайджан, като я приканваме да обмисли това съдействие по допустимо най-споделен и приобщаващ метод, в духа на положителното съгласие сред всички страни в района. " - обявиха от Министерството на околната среда и водите.

 

" България приветства постигнатото на най-високо политическо ниво съглашение сред държавните управления на Армения и Азербайджан за осъществяване на 29-ата Конференция на страните по РКООНИК (COP29) в Република Азербайджан. Това е градивният метод, към който всички страни в източноевропейската група се стремим, и решение, което резервира председателството на COP в границите на групата. Сега фокусът се реалокира върху целите, провокациите и най-хубавите ползи на 23-те страни от нашия район. " - се споделя още в известието.

 

COP, или Конференцията на страните към климатичния орган на Организация на обединените нации, се организира всяка година в друг район, като Азия избра Дубай.

През идната година е ред на Източна Европа и Русия.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР