Китайският президент Си Цзинпин пристигна днес в Париж, като това

...
Китайският президент Си Цзинпин пристигна днес в Париж, като това
Коментари Харесай

Си Цзинпин пристигна в Париж

Китайският президент Си Цзинпин дойде през днешния ден в Париж, като това е първата първата му аудиенция в Европа от 2019 година След Франция той ще посети Сърбия и Унгария, напомнят Франс прес и Синхуа.

 

Европейската обиколка на Си ще бъде под знака на уравновесената дипломация. Очаква се във Франция той да беседва с френския президент Еманюел Макрон по-разнородни тематики от двустранно значение. Макрон има желание да подчертае пред Си значимостта на фактора на реципрочността в комерсиалните връзки, показва Франс прес. Що се касае до въпроса за войната в Украйна, организацията напомня, че китайският президент продължава да обявява поддръжката си за Русия. 

Франция от година приканва Си да употребява въздействието си, с цел да вразуми Русия по отношение на Украйна. А в същото време Сърбия и Унгария, които са други стадии от обиколката на Си, си остават близки с Москва.

 

Утре Си Цзинпин ще има среща с френския президент Макрон, който преди този момент се съветва по отношение на тези диалози с немския канцлер Олаф Шолц. Макрон и Си ще отбележат и 60 години от установяването на дипломатически връзки сред Франция и Китай по време на тази двустранна среща.

 

По този мотив още през днешния ден при идването си в Париж Си съобщи, че връзките сред Китай и Франция са модел на спокойно общуване и на взаимоизгодно съдействие сред страни с разнообразни системи, съобщи Синхуа.

 

Утре сутринта председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще се причисли към двамата водачи в Елисейския замък за дискусионна сесия, на която ще бъдат повдигнати въпроси, свързани с комерсиалните различия сред Китай и Европейски Съюз, добавя Франс прес. А тези различия са доста. Европейски Съюз напоследък умножи следствията за китайски държавни дотации в няколко индустриални бранша, по-специално този на електрическите автомобили.    

 

В изявление за " Трибюн " през днешния ден Макрон признава, че европейците не са единомислещи по отношение на тактиката, която би трябвало да възприемат по отношение на комерсиалния дисбаланст с Китай, който продължава да изнася всеобщо артикули към Европа. Макрон пледира да се пази по-добре националната сигурност, европейците да бъдат доста по-реалистични в отбраната на европейските ползи и да се стремят да реализират взаимност в комерсиалните връзки с Китай. Пекин от своя страна възприема сходни ограничения като протекционистки и китайските управляващи започнаха свое лично следствие по отношение на държавно субсидиране, ориентирано по-специално към френския коняк. Макрон има желание обаче да изрази възражения против тази стъпка.

 

На този стадий не се обрисува двете страни да подпишат някакъв важен контракт, само че полемики за вложения ще има докрая. За на следващия ден е очакван и стопански френско-китайски конгрес в спектакъл " Марини ".

 

Утре следобяд ще има протоколна гала за тържествено посрещане на Си в Париж, която ще се състои в историческия комплекс Дом на инвалидите. После двамата водачи ще приказват пред медиите.

Франция има желание да изиска от Китай да поддържа олимпийско помирение  във всички спорове по време на Олимпийските игри в Париж това лято.

 

След формалните срещи на следващия ден, във вторник Макрон ще води Си в Пиренейте, на място, което френският водач е посещавал с баба си и дядо си по майчина линия, когато е бил възпитаник. Там двамата водачи ще бъдат придружавани от техните съпруги.

 

Същевременно няколкостотин тибетски деятели се събраха през днешния ден в Париж на Площада на Републиката, с цел да разкритикуват положението на правата на индивида в Китай. Те носега транспаранти, на които Китай беше обрисуван като " див звяр " и " колониален режим " или на които се споделяше: " Не на колониалния режим ".

 

В Сърбия и Унгария Си ще бъде от сряда до петък.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР