Мощният ураган Отис премина, нанасяйки катастрофални опустошения вчера, през мексиканския

...
Мощният ураган Отис премина, нанасяйки катастрофални опустошения вчера, през мексиканския
Коментари Харесай

Ураганът Отис нанесе катастрофални щети в Мексико

Мощният вихър Отис мина, нанасяйки пагубни разрушения през вчерашния ден, през мексиканския курортен град Акапулко, съобщи ДПА. Той бе оценен с категория 5, със скорост на съпътстващите ветрове от 265 км/ч, осведомиха от националната работа по океанология и атмосферни въздействия на Съединени американски щати.

Стихията, която съгласно мнозина метеоролози се е ускорила ненадейно бързо, провокира свлачища и наводнения на пътни артерии, прекъсна електрозахранване и всевъзможен тип връзки, нанесе опустошения на здания и хотели.

" Тропически циклон, който ненадейно претърпява взривно ускоряване с приближаването до градски регион, както се случи с урагана Отис тази нощ, допуска призрачен метеорологичен сюжет, прекомерно евентуален със стоплянето на времето ",  написа в обществена платформа доцент Даниел Суейн от университета в Лос Анджелис (Ю Си Ел Ей), щата Калифорния, Съединени американски щати. 

Мексиканското държавно управление не е изнесло каквато и да е информация за жертви. " Засега връзките в региона са прекратени, само че се работи за възобновяване им ", съобщи президентът на страната Андрес Мануел Лопес Обрадор. " Федералните и щатските чиновници подават информации за материални вреди, сривания и спиране на пътната мрежа. Нямаме данни за жертви измежду популацията ", добави президентът на Мексико. 

На утринна конференция Обрадор сподели, че размерът на материалните вреди в града все още е незнаен и пътната конюнктура по автомагистрала " Коста Гранде " е притеснителна. Гостите на хотелите в Акапулко споделят фрагменти от урагана в обществените мрежи, на които се виждат свирепи ветрове и проливни дъждове, наводнени хотелски стаи и разхвърляни от нахлулия в тях вятър мебели.

Ураганът Отис се ускори внезапно, като в границите на 12 часа във вторник прерасна от тропическа стихия в вихър от категория 5. Жителите по крайбрежието на мексиканския щат Гереро бързаха да се приготвят, само че внезапното усилване на бурята явно е заварило доста от тях неподготвени, показва ДПА, представена от Българска телеграфна агенция. 



" Ние сме в нараснала подготвеност ", съобщи кметицата на град Акапулко Абелина Лопес, като прикани жителите да се укрепят в домовете си или да се насочат към градските приюти.

Очакваше се окото на бурята да се реалокира във вътрешността в южната част от територията на Мексико и ураганът да се разпростре. Според прогнозите проливните дъждове сред 14 и 30 сантиметра  (4 и 8 инча) воден дирек ще продължат в Южно Мексико и през днешния ден, като управляващите предизвестиха за наводнения и кални свлачища. Президентът Обрадор сподели през вчерашния ден, че " ще вали през целия ден ". 



Ураганът Отис е по-силен от урагана " Паулина ", който връхлетя Акапулко през 1997 година, означи кметицата Лопес. 

" Паулина " унищожи огромни елементи от града, отнемайки живота на близо 200 души. Стотици други бяха ранени при наводненията и калните свлачища. Отис е оценен по скалата " Сафир-Симпсън " за мощ на ураганите, която е с деления от 1 до 5. Тоумър Бърг, претендент на атмосферните науки в университета на Оклахома, написа в обществените мрежи, че Отис е първият вихър от категория 5, засечен в източната част на Тихия океан. 

" Още по-забележителното е, че (...) това внезапно ускоряване пристигна изцяло ненадейно ", уточни Бърг.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР