Мощни експлозии отекнаха на различна места в Украйна снощи –

...
Мощни експлозии отекнаха на различна места в Украйна снощи –
Коментари Харесай

Десетки цивилни жертви в Източна Украйна

Мощни детонации отекнаха на друга места в Украйна нощес – в градовете Лвов и Днепър, а също в Киевска и Кировградска област, заяви УНИАН. Кметът на Лвов Андрий Садови удостовери, че в западния украински град е имало гърмежи, и прикани локалните поданици да останат в укритията.

В мрежата Телеграм Садови заяви, че при ракетните удари са потърпевши три електроцентрали и част от Лвов е без ток, съобщи Франс прес. Кметът сподели също, че поради нанесените провали е прекратено електроснабдяването и на някои помпени станции. Според него минимум един човек е бил ранен.

„По предварителна информация са нанесени ракетни удари по Лвовска област“, сподели ръководителят на Лвовската регионална военна администрация Максим Козицки. Той също прикани хората да останат в укритията.

Местни поданици оповестиха за пет детонации. В град Днепър, на изток, са отекнали минимум три гърмежа, споделиха очевидци. В обществените мрежи има известия за детонации на десния бряг на река Днепър в Киевска област.

В Кировградска област, Централна Украйна, е паднала съветска ракета, съобщи представител на локалните управляващи.

Две ракети са били свалени над град Виница, на 200 километра югозападно от Киев, сподели съветникът в украинското министерство на вътрешните работи Антон Херашченко.

За първи път от началото на съветската инвазия е била наранена и граничещата с Унгария Закарпатска област в Западна Украйна. Досега този регион беше пощаден  от военните дейности, отбелязва Агенция Франс Прес.

„Ракета падна в планински регион в Закарпатието. Службите работят на място, изясняваме информацията за вероятни жертви и ранени“, заяви в Телеграм регионалният шеф Виктор Микита, представен от Българска телеграфна агенция.

Редица влакове в Украйна ще се движат със забавяне поради съветски обстрел по гари, заяви националната железопътна компания.

Руски офанзиви убиха 21 души в Източна Украйна

Руски удари във вторник са предизвикали гибелта на 21 цивилни и са ранили 27 души в Източна Украйна, заяви губернаторът на Донецка област, което е най-високият дневен брой жертви от близо месец насам.

„Най-малко 10 убити и 15 ранени – това са последствията от обстрела на коксохимическия цех в Авдийвка от съветските окупатори“, съобщи губернаторът Павло Кириленко в Telegram.

Зеленски прикани Албания да затвори пристанищата си за съветски кораби

Във видеообръщение към албанския парламент украинският президент Володимир Зеленски прикани Албания да затвори пристанищата си за съветски кораби и да наложи ограничавания за съветските туристи.

Нови евакуации в Мариупол

Организация на обединените нации заяви, че 101 цивилни са били „успешно евакуирани“ от обсадения и опустошен украински пристанищен град Мариупол в границите на взаимни старания с Червения кръст.

„Със удовлетворение и облекчение удостоверявам, че 101 цивилни лица бяха сполучливо евакуирани от стоманодобивния цех „Азовстал“ в Мариупол“, декларира филантропичният координатор на Организация на обединените нации Оснат Лубрани.

Атака против „Азовстал“

Руските сили са подхванали „мощна атака“ против завода „Азовстал“, оповестява украинската войска. Кремъл твърди, че неговите сили, дружно с промосковските украински сепаратисти, са употребявали артилерия и самолети, с цел да нападат обекта.

Путин изиска преустановяване на доставките на оръжие за Украйна

Руският президент Владимир Путин съобщи пред френския си сътрудник Еманюел Макрон, че Западът би трябвало да спре доставките на оръжие за Украйна и упрекна Киев, че не приема съществено договарянията за преустановяване на спора, оповестяват от Кремъл.

Обвинявайки украинските сили в осъществяването на военни закононарушения, Путин сподели на Макрон, че „Западът може да помогне за прекъсването на тези зверства, като окаже подобаващ напън върху управляващите в Киев, както и като спре доставките на оръжия за Украйна“.

Джонсън поздрави Украйна и даде обещание нова помощ

Британският министър-председател Борис Джонсън разгласи още 376 млн. $ английска военна помощ за Украйна и приветства съпротивата на страната против Русия като неин „най-добър час“.

В послание по видеовръзка към украинския парламент, първото на задграничен водач след нахлуването на Русия на 24 февруари, Джонсън съобщи, че украинците се борят „с силата и смелостта на лъвове“

Папата желае диалог с Путин

Папа Франциск съобщи, че е изискал среща с Путин в Москва, само че не е получил отговор. Понтификът споделя пред италианския вестник „Кориере каузи сера“, че е отправил настояването през март, само че „се притеснявам, че Путин не може или не желае да организира тази среща в този момент“. „Засега няма да вървя в Киев. Първо би трябвало да отида в Москва, първо би трябвало да се срещна с Путин“, съобщи папата.

Европейски Съюз приготвя нови наказания

Европейските публични лица приготвят нов пакет от наказания против Русия, само че някои страни от Европейски Съюз са срещу цялостното петролно ембарго. Пакетът, който се нуждае от единомислещо утвърждение, планува поетапно въвеждане на възбрана за импорт на съветски нефт в продължение на шест до осем месеца, само че на Унгария и Словакия – и двете мощно подвластни от доставките на Москва – ще бъде разрешено да се възползват от няколко месеца повече, оповестиха за Агенция Франс Прес представители на Европейски Съюз./БГНЕС
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР