Мощен корупционен скандал разтърси Австрия. Развръзката се очаква във вторник,

...
Мощен корупционен скандал разтърси Австрия. Развръзката се очаква във вторник,
Коментари Харесай

Идва ли краят на вундеркинда на консерваторите Себастиан Курц

Мощен корупционен скандал раздруса Австрия. Развръзката се чака във вторник, когато се чака гласоподаване на избор на съмнение в Народното събрание . Канцлерът Себастиян Курц е упрекнат, че с пари на данъкоплатците е финансирал медийна акция за построяването на позитивен облик , оказал помощ му първо да оглави консервативната „ Народна партия “, а по-късно да стане канцлер. Един милион и триста хиляди евро за две години - толкоз е коствала акцията, включваща публикуването на данни от несъществуващи социологически изследвания в негова изгода. Резултатът е впечатляващ - от 18 % през 2016 година поддръжката за партията на Себастиян Курц скача на 35 %, откакто той е определен за водач. „ Сензация “ написа в огромно заглавие таблоидът „ Österreich “, разгласил манипулираната социология.

За първи път в историята на Австрия прокуратурата обискира канцлерството . Влиза и в централата на „ Народната партия “, във финансовото министерство и в редакцията на таблоида. „ В съпоставяне с това, Ибиса е дребен остров в Средиземно море “, разяснява политологът проф. Петер Филцмайер, намеквайки за корупционната спекулация на някогашния вицеканцлер на Себастиян Курц. 

В следствието си прокуратурата стъпва върху разменени текстови известия сред Себастиян Курц и негови най-близки съветници .

„ Има доста мои есемеси, които са извадени от подтекста. Всичките са от преди пет години. Нито един от тези есемеси не съдържа мое разпореждане за каквото и да било. А прокуратурата твърди въз основа на тези известия, че Курц дърпа конците “. Така се оправда Себастиян Курц в телевизионно изявление. И изрази увереността си, подсилен от съпартийците си, които твърдо застанаха зад него, че макар корупционния скандал ще остане канцлер

„ Разбира се! И при най-хубавото предпочитание не мога да си показва друга коалиция с изключение на със Зелените. Говорих с Вернер Коглер, уведомих го. Работата в държавното управление върви добре “.

Не по този начин звучи обаче вицеканцлерът и ръководител на Зелените Вернер Коглер. Неговата партия инициира диалози с всички парламентарни партии в търсене на излаз от държавната рецесия, редом с консултациите, които организира президентът Александър ван дер Белен.

„ Ситуацията е комплицирана поради доста тежки обвинявания против канцлера, които съгласно нас слагат под въпрос дали той може да извършва отговорностите си . Затова считаме, че сме длъжни да търсим други благоприятни условия с останалите парламентарни партии “, каза Вернер Коглер и изясни какво има поради с изказванието си, че Себастиян Курц не може да извършва пълноценно отговорностите си на федерален канцлер:

От една огромна и виновна партия може да се чака, че ще откри в редиците си политици, които могат да поемат поста канцлер , вместо да тропа с крайник и да упорства този пост да продължава да заема човек, който години наред ще бъде ангажиран със правосъдни каузи “. 

Най-голямата опозиционна партия, социалдемократите, към този миг отхвърлят да влизат в спекулации за ново държавно управление, разгласи ръководителят на партията Памела Ренди-Вагнер.

„ В такива рецесии е доста значимо да останем в разговор . Според нас от Зелените зависи по какъв начин ще се развие рецесията. Те би трябвало да решат дали ще продължат да поддържат „ системата Курц “, оставайки в държавното управление “.

„ Системата Курц “ построи светкавичната политическа кариера на 35-годишния австрийски канцлер от виенския работен квартал „ Майдлинг “. Честван като „ вундеркинд на консерваторите “ и „ младата вяра “ на „ Народната партия “, Курц още на 24 години става държавен секретар, на 27 към този момент е външен министър, а на 31 - канцлер на алпийската република.

Според прокуратурата Себастиян Курц е знаел за схемата, която го е облагодетелствала , споделя Ева Концет, публицист от проверяващото австрийско издание „ Фалтер “: 

„ Доколкото разбираме, а това твърди и прокуратурата въз основа на разменените известия сред Курц и съветниците му, става дума за уговорена скица . Едно от тези известия да вземем за пример гласи, изтъквам: „ Както се разбрахме, адресирам данните от социологическото изследване. Има една детайлност: мобилният телефон, от който са въпросните есемеси, е иззет още през ноември 2019 година. Още тогава партията е знаела, че се чака следствие. От тогава партията интензивно пази ръководителя си, вместо да се концентрира върху ръководството на страната по време на пандемия. Накратко - „ Народната партия “ е създателят на публицистично наличие в избрани медии “.

Именно това - публикуването на държавни известия в медиите, не е нещо ново за австрийката преса. През предходната година държавни институции са платили 222 милиона евро обществени средства за такива рекламни известия, които съгласно анализатори изкривяват пазарния модел на медийната среда в Австрия.

„ От появяването на Себастиян Курц на политическата сцена следим невиждан растеж в политическия пиар . Само в канцлерството, т.е. в кабинета на канцлера, с пиар се занимават към 60 души. Това са хората, които приготвят медийни изявления за работата на канцлера. През последните 20-ина години заради понижено финансиране редакциите, изключително публичните медии, внезапно се свиха. Сега против тях е изправена цяла войска пиари, или по-точно рекламисти и пропагандатори на държавното управление. Няма по какъв начин изходът от този конфликт да не е в интерес на държавното управление . Резултатът е намаляване на обичайните, класическите медии, които държат на качествената публицистика “, обясни за предаването „ Събота 150 “ австрийският медиен специалист и учител във Виенския университет проф. Фриц Хаусйел. А Ева Концет ни връща към настоящия корупционен скандал и неговото политическо измерение:

„ Зелените, по-малкият съдружен сътрудник в държавното управление, организира диалози с всички парламентарни партии. Успоредно с това и президентът организира съвещания. Всичко това ме навежда на мисълта, че идва краят на това съдружно държавно управление. И краят на Себастиян Курц като канцлер . Обвиненията са доста тежки - става дума за корупция и машинация, които се санкционират с отнемане от независимост “. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР