Морковите имат малко калории и висока хранителна стойност. Култивирани са

...
Морковите имат малко калории и висока хранителна стойност. Култивирани са
Коментари Харесай

Яжте този зеленчук, за да имате котешко зрение

Морковите имат малко калории и висока хранителна стойност. Култивирани са на територията на сегашен Иран и Афганистан преди 5000 години. Оттам морковите стартират своето странствуване по света. Sofia24.bg ще ви опише за изгодите от потреблението на този зарзават.

В Иран и Афганистан морковите били лилави на цвят и не се славели с толкоз прелестен усет. Любопитно е, че съществуват над 100 сорта ядливи моркови - оранжеви, жълти, лилави, бели, червени. В предишното се срещали и черни. Оранжевите моркови са основани в Холандия в чест на кралския двор, чийто формален цвят, както е известно, е оранжевият.

Те съдържат основно вода и въглехидрати, които се състоят от нишесте, фибри и елементарни захари. В проценти това наподобява по този начин: 88% вода, 4.7% захар, 0.9% протеини и 2.8% диетични фибри. Само цвеклото е по-сладко е по-сладко от тях във връзка с зеленчуците. Широко прочут факт е, че имат най-голямо наличие на витамин А (бета каротин) измежду зеленчуците. 100 грама моркови обезпечават 1.4% от целесъобразната дневна доза от витамина.

Хората с ниски равнища на витамин А са по-склонни към нощна слепота. Морковите са богати на бета-каротин - съединяване, което организмът трансформира във витамин А, който поддържа здравето на роговицата - най-външния пласт на окото. Бета-каротинът оказва помощ и за попречване на обвързваните с възрастта очни болести, като макулна недъгавост.

Прекаляването с моркови може да аргументи болестта каротенозис, което придава на кожата жълтеникав нюанс. Морковите съдържат разнородни хранителни субстанции и антиоксиданти, както и витамин С, които укрепват имунната ви система. Изследвания демонстрират, че морковите могат да предпазят от хипертония и сърдечносъдови болести и даже да оказват помощ за понижаване на холестерола.

Съдържат значимите за здравето на костите витамин К и дребни количества калций и фосфор. Всички те могат да оказват помощ за попречване на остеопорозата. Британската преса разгласила преди време публикация за Джон " Котешките очи " Кънингам. Това е един водач на изтребител по времето на Втората международна война. В публикацията се казвало, че той можел да вижда идеално през нощта, тъй като ядял доста моркови. Така се родил този мит, с цел да може да се резервира тайната, че британците употребяват нов радар, който засича с огромна акуратност вражеските машини.

Въпросният водач би доста добър в свалянето на противников самолети през нощта. Както към този момент казахме, морковите в действителност съдържат витамини и минерали, които оказват помощ на зрението, само че що се отнася до Джон " Котешките очи " - историята е измислена. Както е известно, котките имат съвършено зрение. Подобно на хората, зрението е доста значим детайл, що се отнася до процесите на другарство и при мъркащите мацани. 

Основните каротеноиди, съдържащи се в морковите, са бета-каротин, лутеин и зеаксантин. Каротеноидите са съединения с антиоксидантни свойства - способни са да неутрализират свободните радикали в тялото. Така че, в случай че ядем моркови има по-нисък риск от развитие на разнообразни заболявания като рак, сърдечносъдови болести, както и такива свързани със стареенето - например катаракта. За по-добро асимилиране на каротеноидите се предлага оранжевите зеленчуци да се употребяват с мазнини, тъй като каротеноидите са мастноразтворими съединения.

Така че в това отношение е най-добре да ги консумирате сготвени.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР