Морис Обстфелд, бивш главен икономист на МВФ, преподавател по икономика

...
Морис Обстфелд, бивш главен икономист на МВФ, преподавател по икономика
Коментари Харесай

Живот или дългове в Украйна

Морис Обстфелд , някогашен основен икономист на МВФ, учител по стопанска система в Калифорнийския университет в Бъркли; Анна Гелперн , учител по право в Джорджтаунския университет и старши помощник в Института за интернационална стопанска система Питърсън; Юрий Городниченко , учител по стопанска система в Калифорнийския университет в Бъркли; Шон Хейгън , преподавател по право в Джорджтаунския университет и старши помощник в Института за интернационална стопанска система Питърсън в разбор за Project Syndicate
Публичният дълг рядко е въпрос на национално оцеляване, само че се трансформира в подобен за опустошената от войната Украйна. Два месеца след героичната защита на страната против нашествието на Русия става все по-ясно, че войната може да продължи още доста месеци или даже години. Победата зависи освен от смелите, мощно стимулирани въоръжени сили и жители на Украйна, само че и от способността на страната да събере финансовите запаси, от които се нуждае, с цел да поддържа интензивни военни старания за неопределен срок.

Дори с дарени оръжия и друга помощ от Запада украинското държавно управление се нуждае от големи суми пари, с цел да закупи повече въоръжение и материали, да набере бойци и спомагателен личен състав и да поддържа цивилното население. Русия унищожи огромна част от индустриалния потенциал и инфраструктурата на Украйна, оставяйки й лимитирана дарба да набира доходи от такси или налози . Освен това съветската обсада на украинските черноморски пристанища попречва износа и в допълнение ускорява провокациите, пред които са изправени украинските управляващи.

При тези условия политиците в Украйна би трябвало да открият ясни цели за потребление на скъпи доходи и задгранични запаси. Въпреки че държавното управление може и би трябвало да понижи несъществения импорт и да отсрочи планове за развиване, както прави, сходни ограничения няма да освободят задоволително запаси за нескончаем интервал на война. Така че оставащите благоприятни условия за финансиране на Украйна са да вземе назаем или да отпечата пари.
Реклама
В края на 2021 година външният обществен дълг на Украйна възлизаше на към 57 милиарда $ (повече от една четвърт от нейния БВП), в това число 13,4 милиарда $ дължими към Международния валутен фонд, 6,5 милиарда $ по двустранни заеми и 22,7 милиарда $ - в еврооблигации.

Украйна продължава навреме да обслужва обществения си дълг и възнамерява да изплати още 2 милиарда $ на притежателите на облигации до края на 2022 година С продължаването на обслужването на дълга държавното управление желае да даде сигнал, че остава доста функционално и управлява своите финанси.

Като поддържа заплащанията си, държавното управление на президента Володимир Зеленски се надява да укрепи репутацията на страната като благонадежден кредитополучател. Нямаме задоволително информация, с цел да определим разноските и изгодите от сходна тактика. Но знаем, че понастоящем дълготрайните украински облигации се търгуват при към 40 цента за $, което допуска, че вложителите са оценили опцията държавното управление в някакъв миг в бъдеще да не може да заплати. Това очакване е целесъобразно поради събитията. Засега Украйна получава дотации и заеми от обществени донори и кредитори, които няма да желаят да продължат да субсидират заплащанията на притежателите на еврооблигации за неопределен срок.
Трудностите напред
Какво би трябвало да създадат Украйна и нейните съдружници, с цел да стабилизират финансите на Украйна? Би било рационално да се разпознават най-малко четири евентуални компликации и да се създадат проекти за превъзмогването им.
Реклама Първо, анализът за резистентност на дълга (Debt Sustainability Analysis - DSA) нормално е причина за договаряне на облекчение, без значение дали заплащанията са изтласкани в бъдещето или преструктурирани, с цел да включват понижаване на чистата сегашна стойност. DSA са предизвикателство даже за стопански системи в спокойно време, тъй като изискват (наред с други неща) прогноза за траекторията на растежа за идващото десетилетие или по-дълго.
За страна, която е била подложена на съзнателно разрушителна инвазия, където не е ясно какъв брой индустриален потенциал ще остане след края на боевете, благонадежден DSA просто не е вероятен. Всяка договорка за преструктуриране, подписана в кратковременен проект, ще е върху пясъчни основи, което значи, че договарянията за значителен дълг с външни кредитори би трябвало да изчакат, до момента в който войната завърши или най-малко до момента в който има доста по-голяма изясненост по отношение на икономическите вероятности на Украйна.

Но тази неустановеност не значи, че Украйна би трябвало да отсрочи ангажирането си с кредиторите. Още в този момент държавното управление може да сътвори публична рамка за бъдещи договаряния и да сведе до най-малко риска оскъдните публични запаси да отидат за обслужване на предвоенните външни задължения.

Второ, изцяло и дефинитивно преструктуриране нормално се прави под егидата на стратегия за поддръжка на МВФ. Настоящата стенд-бай стратегия на фонда за Украйна изтича през юни 2022 година За благополучие управлението на институцията към този момент се среща с украинските водачи, с цел да обсъдят следвоенното възобновяване. Украйна и интернационалната общественост ще се нуждаят от време, с цел да оценят вероятностите на страната, да договорят надеждни политики и да координират многото участници на двустранно, районно и многостранно ниво.

Трето , задграничните кредитори може да не се съгласят да понижат вземанията си или да отсрочат заплащането. Притежателите на облигации са склонни да договарят настойчиво и дълго, с цел да понижат загубите, само че продължителните договаряния биха забавили възобновяване, което ще навреди както на Украйна, по този начин и на нейните кредитори.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Икономика 1 Войната в Украйна 2 Компании 3 Свят 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Свят Реклама
Четвърто , даже в случай че доста болшинство от притежателите на облигации желаят да обезпечат облекчение, някои държатели въпреки всичко може да се опитат да завоюват преимущество, като заведат правосъдни каузи за цялостната стойност на дълга и изискат от съда да конфискува активи на Украйна или да блокира други нейни интернационалните транзакции.
15-годишната борба на Аржентина с сходни кредитори след дефолта от 2001 година илюстрира казуса. Освен това даже формалните кредитори не са над нападателните тактики на задържане. Русия към момента се пробва да събере 3 милиарда $, които държавното управление на Украйна взе назаем през 2013 година при тогавашния президент Виктор Янукович, макар контрактуваното преструктуриране на дълга след нахлуването на Русия през 2014 година в Донбас и анексирането на Крим. И макар че облигациите на Украйна се търгуват с огромна отстъпка, вероятността за изключителна интернационална поддръжка може да ги направи по-привлекателни.Предвидливост и самообладание
Предвид изключителната неустановеност и филантропичната изключителна обстановка в страната, обществените и частните кредитори на Украйна би трябвало да работят неотложно, с цел да отсрочат заплащанията по дълга й, тъй че обществените й запаси да не бъдат източвани от малко на брой за сметка на доста. Отлагането би осигурило въздух за правене на благонадежден DSA, договаряне на стратегия за възобновяване и съгласуване сред многото участващи институции. Ползите от този метод в последна сметка биха били освен за Украйна, само че и за всички нейни кредитори.

Публичните кредитори по двустранни контракти могат да поемат водеща роля, като разгласят отсрочване на заплащането и приготвят почвата за облекчение на дълга като част от изцяло преструктуриране след войната. Европейският съюз да вземем за пример може едностранно да промени изискванията за 4,4 милиарда евро, които Украйна дължи по програмата за макрофинансова помощ. Това може да помогне на Украйна в договарянията с частни кредитори да търси съпоставими условия, в сходство с от дълго време откритите интернационалните правила за преструктуриране на дълга.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Project Syndicate
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР