Moody`s е втората агенция, която подобрява перспектиивата на българския рейтинг

...
Moody`s е втората агенция, която подобрява перспектиивата на българския рейтинг
Коментари Харесай

Moody’s повиши перспективата по кредитния рейтинг на България

Moody`s е втората организация, която усъвършенства перспектиивата на българския рейтинг за последните няколко месеца.

© Mike Segar Международната рейтингова организация Moody’s увеличи вероятността на кредитния рейтинг на България от постоянна на позитивна. Промяната се дължи на рационалната фискална политика на държавното управление и на вероятността за задълбочаване на евроинтеграцията в подтекста на декларираното желание за присъединение към ERM II (т. нар. чакалня на еврозоната). Дъгосрочният рейтинг на страната в задгранична и локална валута остава Ваа2. Агенцията чака също следващата година бюджетът да е на остатък от 0.8% от Брутният вътрешен продукт, а държавният дълг да продължи да се намалява и да доближи 19% от Брутният вътрешен продукт.

По-висока вероятност по рейтинга на България в края на март даде и друга интернационална организация - Fitch. Преди седмица от организацията също разгласиха своя обзор като резервираха рейтинга на страната неизменен.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Напредък

За по-високата вероятност от организацията регистрират подобряващите се фискални индикатори и провежданата поредна и благоразумна политика. " През последните години България се характеризира с възходящи бюджетни остатъци, устойчиво понижение на държавния дълг, усъвършенстване в кредитоспособността, забележителен фискален запас и позитивно въздействие на пенсионната промяна върху фискалната резистентност ", показва Moody’s.

След 2015 година растежът на стопанската система е над 3% годишно и организацията чака позитивната наклонност да се резервира, като повишаването на Брутният вътрешен продукт се откри към капацитета си. Прогнозите за тази и идната година са стопанската система да пораства с към 2.9%. Според анализаторите това ще бъде подкрепено от някои значими инфраструктурни планове, като автомагистралите " Хемус " и " Струма ", жп линията София-Пловдив и по-високото асимилиране на средства от европейските фондове. Последното по принцип е логически резултат от наближаването на края на програмния интервал през 2020 година От Moody’s показват още, че растежът на износа (с цели 15% сред 2012 и 2017 г.) и излишъщите по настоящата сметка на платежния баланс водят до по-висока конкуренспособност на българската стопанска система.

ЕРМ II - чак следващата година

Едновременното присъединение на България към валутния механизъм ERM II (т.нар. чакалня на еврозоната) и Банковия съюз, организацията чака да се случи чак през 2020 година Надеждата на държавното управление е това да стане до края на тази година, сходни упования към този момент даде и друга рейтингова организация - Fitch, която предвижда, че България може да е в еврозоната най-рано през 2023 година

Резервите на организацията за установяване на по-висок рейтинг в този момент са свързани с дефицита на квалифицирана работна мощ, отрицателните демографски трендове и слабостите при ръководството на държавните предприятия.

Рейтингът може да бъде нараснал при поддържане на позитивното икономическо и фискално развиване, показва Moody’s. По-нататъшният прогрес в програмата на държавното управление за промени – в региона на образованието, опазването на здравето и ръководството на държавните предприятия, както и присъединението към ERM II и Банковия съюз също биха имали позитивен резултат върху рейтинга на страната.
Изишъкът в бюджета се сви след превода за F-16

Само за месец остатъкът в бюджета се сви с над 2 милиарда лева до 1.1 милиарда лева или 1 % от прогнозния Брутният вътрешен продукт, демонстрират предварителните данни на Министерството на финансите. Причината е, че през август Министерството на защитата е превело 1.2 милиарда щатски $ по сметка на държавното управление на Съединени американски щати поради договорите за 8 изтребителя F-16.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР