Монтирани са на сателити, които ще конкурират Starlink системата на

...
Монтирани са на сателити, които ще конкурират Starlink системата на
Коментари Харесай

Китай тества в космоса ултра-тънки слънчеви панели

Монтирани са на спътници, които ще конкурират Starlink системата на Илон Мъск

Свръхтънките слънчеви панели са инсталирани на спътника Lingxi-03, който към този момент е в орбита
(снимка: GalaxySpace)

Най-тънките и най-леки слънчеви панели към този момент минават действителни тествания в галактическа среда. Те са част от информационен спътник, изстрелян от Китай в границите на проект за конкуриране на Starlink системата на Илон Мъск.

Комуникационният сателит Lingxi-03 на китайската компания GalaxySpace беше изведен в космоса предходната седмица. Сателитите Lingxi са по-евтини и по-добри от информационните спътници на SpaceX, настояват китайските разработчици. Те поддържат 5G съгласуваност, което ще обезпечи петкратно преимущество в скоростта на транспорт на данни, и включват други усъвършенствания, като да вземем за пример най-леките слънчеви панели.

Lingxi-03 беше изведен в орбита от ракетата Long March 2D дружно с различен потребен товар. Пускането му е следващ тест на технологията и дизайна на информационни спътници за бъдещо съзвездие, което ще обезпечава интернет на всички места по света, отбелязва SCMP.
още по темата
Миналия март GalaxySpace тества платформата със съзвездие от няколко спътника. Изстрелването на първите търговски спътници се чака в края на тази година, като проектът планува образуване на група от 13 000 спътника.

Дизайнът на Lingxi-03 е планиран за на ниска цена всеобщо произвеждане. Шаситата на устройствата се създават посредством леене под налягане, сходно на колите. Всички принадлежности са инсталирани от външната страна на шасито, което прави процеса елементарен и елементарен за автоматизиране.

Разбира се, има специфични условия към радиационната и термичната непоклатимост на оборудването, само че този проблем към този момент е решен, което е доказано от предварителните проби.

Особена горделивост на плана са гъвкавите и тънки слънчеви панели, чиято дебелина е единствено 5% от дебелината на стандартните панели или към 1 мм, като на кредитна карта. Панелите на спътника Lingxi-03 имат размери 9×2,5 м. В сгънато положение панелът е пълен единствено 5 см.

Тази технология на ултралеки слънчеви панели дава обещание да откри приложение в огромни и свръхголеми спътници, които се нуждаят от по-масивни слънчеви съоръжения, с цел да получат нужната сила.

Тестовото изстрелване на Lingxi-03 би трябвало да удостовери успеваемостта и продуктивността на новите слънчеви панели, както и редица други механически решения, по-специално системата за пакетно стартиране на доста такива спътници.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР