МОНТГОМЪРИ, Алабама (AP) — Затворник от Алабама, който ще бъде

...
МОНТГОМЪРИ, Алабама (AP) — Затворник от Алабама, който ще бъде
Коментари Харесай

Затворник от Алабама иска от федералния апелативен съд да блокира първата по рода си екзекуция с азотен газ

МОНТГОМЪРИ, Алабама (AP) — Затворник от Алабама, който ще бъде първият човек в нацията, убит с азотен газ, ще изиска федерален апелативния съд в петък, с цел да блокира идната екзекуция, употребявайки неизпитания способ.

58-годишният Кенет Смит е плануван да бъде екзекутиран в четвъртък, когато на лицето му ще бъде сложена респираторна маска, с цел да размени дишания въздух с чист азот - лишавайки го от кислорода, нужен, с цел да остане жив. Три щата - Алабама, Оклахома и Мисисипи - са разрешили азотната хипоксия като способ за екзекуция, само че никой щат не се е опитвал да го употребява преди този момент.

11-ият областен апелативен съд на Съединени американски щати ще изслуша причините в петък следобяд, когато юристите на Смит ще апелират решението на федералния арбитър от 10 януари да продължи осъществяването на изтезанието, потвърждавайки, че Алабама се пробва да направи Смит „ теста индивид ” за пробен способ на екзекуция, откакто оцеля при предходния опит на страната да го умъртви посредством смъртоносна инжекция през 2022 година Те настояват, че новият протокол за азотна хипоксия е цялостен с незнайни и евентуални проблеми, които биха могли да го подложат на агонизираща гибел.

„ Тъй като господин Смит ще бъде първият наказан, подложен на тази процедура, неговата планувана екзекуция е опит, който няма да бъде осъществен или позволен отвън този подтекст “, пишат юристите на Смит в правосъдната документи в понеделник. Те също по този начин настояват, че страната е нарушила правата му на подобаващ развой, като е насрочила осъществяването, когато той има висящи обжалвания.

Офисът на основния прокурор на Алабама Стив Маршал ще изиска от съда да позволи осъществяването да продължи. Щатът назова опасенията на Смит спекулативни и предвижда, че азотният газ ще „ аргументи безсъзнание за секунди и ще аргументи гибел за минути “.

„ Смит признава, че дишането на 100% азотен газ би довело до … гибел. И специалистите са съгласни, че азотната хипоксия е безболезнена, тъй като предизвиква загуба на схващане за секунди, ” аргументира се страната.

Смъртоносната инжекция е най-често употребяваният способ за екзекуция в Съединените щати, само че защото медикаментите стават по-трудни с цел да се получи, страните са търсили различни способи. Ако изтезанието на Смит посредством азотна хипоксия бъде осъществена, това ще бъде първият нов способ за екзекуция, употребен в Съединените щати, откогато смъртоносната инжекция беше употребена за първи път през 1982 година

Съединени американски щати. Окръжният арбитър Р. Остин Хъфакър отхвърли предлагането на Смит за предписание за прекъсване на изтезанието по-рано този месец. Huffaker призна, че изтезанието посредством азотна хипоксия е нов способ, само че означи, че смъртоносната инжекция - в този момент най-често срещаният способ за екзекуция в страната - също е била нова в миналото.

Смит беше един от двамата мъже, наказани за наемното ликвидиране през 1988 година на брачната половинка на просветител. Прокурорите споделиха, че на Смит и на другия мъж са били платени по 1000 $, с цел да убият Елизабет Сенет от името на брачна половинка й, който бил надълбоко задлъжнял и желал да събере застраховка. Джон Форест Паркър, другият мъж, наказан по делото, беше екзекутиран посредством смъртоносна инжекция през 2010 година Съпругът на Сенет се самоуби, когато следствието на убийството се концентрира върху него като обвинен, съгласно правосъдните документи.

Алабама се е пробвала да екзекутира Смит посредством смъртоносна инжекция през 2022 година, само че щатът анулира изтезанието, преди да бъдат приложени смъртоносните медикаменти, защото управляващите не съумяха да свържат двете нужни интравенозни линии към вените на Смит. Смит е бил вързан за количката близо четири часа по време на този опит за екзекуция, споделиха неговите юристи.

В обособен случай Смит също по този начин твърди, че откакто е оживял при един опит за екзекуция, би нарушил федералната възбрана за грубо и извънредно наказване щатът да направи втори опит да го екзекутира. В петък Смит изиска от Върховния съд на Съединени американски щати да спре изтезанието, с цел да прегледа този въпрос. Заявлението пристигна, откакто Върховният съд на Алабама отхвърли желае на Смит с решение предходната седмица.

Източник: apnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР