Монтанското село Разград се изправя в защита на бременна кобила,

...
Монтанското село Разград се изправя в защита на бременна кобила,
Коментари Харесай

Цяло село излиза на протест, за да спре БАБХ да евтаназира породист кон

Монтанското село Разград се изправя в отбрана на бременна кобила, която ще бъде евтаназирана поради позитивна проба за инфекциозно заболяване. Хората споделят, че животното няма никакви признаци. Странното е, че в случай че има находка на такова заболяване, от Българската организация за сигурност на храните я афишират на уеб страницата си. Там обаче няма никаква информация, а в това време евтаназията на кобилата е планувана.

Преди към две седмици ветеринар към ОДБХ-Монтана стартира да събира кръвни проби по конете за проучване.
Румен Радков е притежател на едно такова животно, само че не е аграрни производител и го отглежда като домакински любим.



Кобилата Преслава е породиста, платил е 12 000 лева за нея доскоро повече от половин година. Кобилата е бременна, като ѝ остават единствено 4-5 месеца до термина, само че в този момент Румен би трябвало да се елементарни с нея, тъй като тестът от лабораторията е позитивна за инфекциозна анемия, която е заразна по конете и се придвижва от мухите, които живеят към тези животни.

Други притежатели с взети проби преди две седмици още нямат резултат.

Кобилата на Румен обаче ще бъде евтанизирана на следващия ден в 10:00 ч. сутринта, без да има никакви признаци на болестта - витална е, няма температура, храни се добре и наподобява внушително.



Хората в селото и с поддръжката на стотици други от страната се зарекоха, че ще блокират пътя до парцела на Румен с каруци, коли и каквото още може и няма да позволен лекаря от БАБХ да умъртви животното. По думите на Румен, на следващия ден в селото ще дойдат хора от цялата страна.

Вижте още в репортажа на Светлин Балкански
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР