Монтана. Документалната изложба Балканската война 1912 – 1913 г.“ представя

...
Монтана. Документалната изложба Балканската война 1912 – 1913 г.“ представя
Коментари Харесай

Ангелина Емилова, Държавен архив – Монтана: Документалната изложба „Балканската война 1912 – 1913 г.“ представя архивът по повод 105 години от обявяването на войната

Монтана. Документалната галерия „ Балканската война 1912 – 1913 година “ показва Държавен архив-Монтана във връзка 105 години от оповестяването на войната, сподели за Радио „ Фокус “ – Видин Ангелина Емилова, шеф на Държавен архив-Монтана. Тя уточни, че изложбата се посвещава на всички тези знайни и незнайни воини от район Монтана, взели участие в Балканската война. „ Целта, която си слагаме, е да отдадем респект към българския боец от Фердинандско, Берковско и Ломско и да напомним на младото потомство за тези доблестни мъже. На 12 табла са експонирани 74 документа, от които 37 броя фотоси, като 41 от документите се съдържат във фондовете на Държавен списък – Монтана. Използван е един документ от Централен държавен списък, 4 документа - от Държавен списък – Пловдив, един - от Националния боен исторически музей и 13 фотоси - от блог „ Стара София “, сподели Ангелина Емилова. Тя благодари на админите на блога, дали единодушие да се употребяват фотосите в изложбата.
„ Най-ценни от историческа позиция са съхранените в Държавен списък – Монтана три неповторими дневника на участници във Балканската война, които разкриват човешката позиция за войната. „ Интерес провокират и документите на Фердинандското градско общинско ръководство за образуване на военно-временния живот в общината. Показани са и документи непокътнати в архивния фонд на селско общинско ръководство на село Превала за мобилизацията, описи на наборници, дежурства за реквизиции, както и документи, свързани с благотворителни акции за фронтоваците и техните фамилии “, сподели Ангелина Емилова. Тя добави, че са експонирани и описи на отличили се доброволци в Македоно-одринското опълчение, зачислени към 8-ми Приморски полк и част от описите на починалите във войната от Монтанския район. В изложбата могат да се видят и болнични листове на ранени бойци в сраженията за Люле Бургас, както и документи, свързани с безследно изчезнали бойци по време на войната, удостоверения за присъединяване в Балканската война.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР