Монсеньор Ронкали - бъдещият папа Йоан ХХIII, лично напътства цар

...
Монсеньор Ронкали - бъдещият папа Йоан ХХIII, лично напътства цар
Коментари Харесай

Как царят дари Торинската плащаница на Ватикана

Монсеньор Ронкали - бъдещият папа Йоан ХХIII, персонално направлява цар Борис по какъв начин да вземе позволение от Ватикана за сватбата си с Джована, Симеон пък няколко пъти се среща с Йоан Павел II

На 18 октомври 1983 година наследниците на Савойската династия подаряват на Ватикана Торинската плащаница. Единият от донорите е цар Симеон II, който извършва последната воля на своя чичо - крал Умберто IIІІ. Симеон е племенник на италианския крал по линия на майка си кралица Йоанна Българска, по рождение прицеса на Савоя.

Плащаницата е една от най-големите християнски реликви. 5 века тя е била благосъстоятелност на Савоите. През 1432 година е подарена на Лудвиг Савойски от Маргарита дьо Шарни - последна наследница на графския жанр Дьо Шарни. През 1578 година херцозите Савоя предават светинята на кралския параклис в катедралата “Сан Джовани ” в Торино и оттова идва името, с което е известна през днешния ден. За сандъка, в който се съхранява, е имало два ключа - у епископа на Торино и у началника на Савойския двор. Умберто II е последният притежател на реликвата. 7 месеца след гибелта му синовете на неговите сестри Йоанна и Мафалда - цар Симеон ІІ и Маурицио де Хесе, я предават на Ватикана.

Интересното е, че

волята на

Умберто II е била

плащаницата да

бъде предадена

на папата,

само че в последна сметка дарението се записва на името на Светата католическа черква. Това разкрива цар Симеон, който споделя за първи път историята пред испанското издание АВС през 1998 година

В апостолическия замък Сан Дамазо ги посрещат папските делегати отпред с кардинал Казароли и цивилния министър на правораздаването.

“В момента на сключване на акта за преотстъпване на плащаницата се наложи да се извиня пред присъстващите. Трябваше първи да парафирам документа, а не можех да овладея пулса си, защото с този акт се слагаше завършек на 530-те години, през които Светата плащаница беше благосъстоятелност на Савойския двор. Моята майка ми беше предала специфичното значение, което притежаването на това свято платно имаше за нейния дом. То беше по-важно даже от някои членове на династията, които са блажени - като Клотилда Савойска ”, спомня си царят години по-късно.

Когато ватиканският нотариус прочита на всички приемателния протокол, Симеон е сюрпризиран от смяната в изискванията за преотстъпването. “Първата завещателна наредба, направена по тази тематика от крал Умберто, е от 27 март 1981 година и в нея категорично се показва даряването на “Светото папство ”. Без подозрение в опит да бъде по-точно и да не остават неразбираеми неща, едно изменение от 17 юли 1982 година постановява даряването на “самия папа ”. Но нотариусът одобри даряването на “Светата католическа черква ”. Аз

останах

сюрпризиран, само че

се подписах

На излизане кардинал Казароли ме хвана на разположение, а аз го попитах дали би ми разрешил една смелост. След като той одобри, му демонстрирах смяната, която беше направена върху моите инструкции, и моето отчаяние от това, че получателят не е папа Йоан Павел II. Той впери своя жив и подигравателен взор и сподели: “Ваше Величество,

Светият отец,

за жалост,

не е безконечен, само че

Църквата... ”

Без да довърши изречението, подвигна взор към небето и продължихме да вървим ”, споделя царят.

През годините царското семейство е имало топли връзки с няколко от главите на Римокатолическата черква. Симеон се е познавал добре с двама от папите - Йоан XXIII и Йоан Павел II.

С папа Йоан XXIII цар Симеон II се среща три пъти през 60-те години на предишния век, с цел да получи позволение да се ожени за доня Маргарита, която е католичка.

Анджело Ронкали, както е светското му име, е именуван “българският папа ”, тъй като през 1925 година идва у нас като нунций и става непосредствен другар на цар Борис III. Научава български и през 1932 година за първи път произнася своята проповед на нашия език. Именно Ронкали поучава младия български цар в напъните му да издейства позволение от Ватикана за сватбата си с италианската кралска щерка Джована Савойска.

Монсеньор Ронкали остава в София до 1934 година На прощалната им среща кралица Йоанна му споделя:

“Ще дойдем да

ви поздравим

във Ватикана,

когато станете

папа ”

Така тя пророкува последвалите събития. Ронкали става папа Йоан XXIII на 28 октомври 1958 година Само няколко дни по-късно той дава визита на кралица Йоанна и двете ѝ деца - княгиня Мария-Луиза и цар Симеон II.

Симеон II се е виждал няколко пъти и с папа Йоан Павел II. Запознават се през май 1982 година, когато светият отец посещава Португалия. Първо приема крал Умберто в нунциатурата, а на идващия ден и представители на двора Савоя. “Бяхме всички без Виктор Емануил и неговия наследник Емануил Филиберто. Помолиха ме аз да ги съставлявам и аз го направих - “Маргарита Българска, Мария Пия Югославска, Елизабета Балкани... ”. Светият отец ме прекъсна: “А, добре! Всички Балкани ”. След като ни благодари за жеста и ни благослови, изпращайки ни от вратата на път за друга визита с жезъла в ръка, се обърна и сподели: “С толкоз европейски роднински връзки няма ли някоя с кралете на Полша? ”, спомня си царят.

Двамата с папа Йоан Павел II се виждат и години по-късно - през май 2002 година в София, когато Симеон към този момент е министър председател. Това е първата по рода си апостолическа аудиенция на римски папа у нас, само че тя има и изключително алегорично значение - папата оневинява България за покушението против него. Симеон и Йоан Павел II имат персонална среща в Иконната зала на Рилския манастир, а по-късно в църквата “Рождество Богородично ” папата и кардиналите насочат молитва на гроба на цар Борис III. По-късно Симеон споделя, че тази молитва го трогва доста.

През април 2014 година цар Симеон, кралица Маргарита и княгиня Мария-Луиза са публични посетители във Ватикана на канонизирането на папа Йоан XXIII и папа Йоан Павел II.

Царят се е виждал и с наследника на Йоан Павел II - Бенедикт ХVI. Предстои му да се запознае с Франциск, защото ще участва на светата литургия, която папата ще отслужи в София. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР