Моноспектакъл, посветен на домашното насилие и терзанията на жертвата, пречупени

...
Моноспектакъл, посветен на домашното насилие и терзанията на жертвата, пречупени
Коментари Харесай

Прегръдката на ангела - моноспектакъл, посветен на домашното насилие

Моноспектакъл, отдаден на домашното принуждение и терзанията на жертвата, пречупени през призмата на персоналната история, ще бъде показан в Бургас на 23 януари (сряда) от 19.00 ч. в камерна зала „ Цено Кандов “ (Кукления театър) от актрисата Тезджан Ферад-Джани.
" Прегръдката на ангела " е режисиран от Магдалена Ралчева, добила изключителна известност с кино лентата си „ ХІІ А “ и през чийто взор авторския текст на Светла Лажова, ще преплете персоналната драма и зрителските страсти. Театралната режисура ще е премиерна за Бургас, като с част от приходите ще се поддържа взаимния план против домашното принуждение, реализиран от ОДМВР - Бургас, Община Бургас и Асоциация „ Деметра “ - Център за предварителна защита на насилието и престъпността, даващ заслон и протекция на дами и деца.
В моноспектакъла Тезджан Ферад-Джани ще пресъздаде осъзнаването на казуса домашно принуждение от основната героиня – Ана, както и пробуждането й след години на самообладание и вяра за смяна у обичания човек. Посланието, което насочва " Прегръдката на ангела " е обвързвано с опълчването на страха и срама от реализираното домашно принуждение. Изцяло женския екип на разтърсващата театрална режисура си е сложил за цел да разпространява казуса с домашното принуждение и да потърси повече съидейници в гражданското общество.
По публични данни всяка трета жена в България е измъчвана, като домашното принуждение не е единствено на физическо равнище. Плашещата статистика от предходната година, съгласно която над 25 българки са намерили гибелта си от ръката на своя сътрудник, продължава и към днешна дата – в границите на първите три седмици от новата 2019-та, вследствие на домашно принуждение бяха убити две дами, а трета погуби брачна половинка си, тормозел я всекидневно в продължение на десетилетия.
В доста от случаите се оказва, че насилникът вменява възприятие на виновност в своята жертва, единомислещи са експертите. Те обаче смятат, че главното право на жертвите е правото да приказват, противопоставяйки се на домашното принуждение, загърбвайки срама и първичния боязън.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР