Моногамия, женитба след 21, следване, работа: през 20 век жените

...
Моногамия, женитба след 21, следване, работа: през 20 век жените
Коментари Харесай

С открити лица, диплома и работа: някога жените в Афганистан са живеели добре


Моногамия, сватба след 21, следване, работа: през 20 век дамите в Афганистан са се радвали и на щастливи времена. За техните права обаче към този момент над столетие се карат мъжете - без да се допитат до самите дами.

1975: дами в Афганистан

Положението на дамите в Афганистан стана изключително тежко, откогато на власт се върнаха талибаните. На тях не им се позволява да работят, което оставя самотните майки и техните деца на произвола на ориста. Режимът забрани на дамите да демонстрират лицата си в медиите, закрити бяха учебните заведения за девойките, а дамите нямат към този момент право да излизат на улицата без мъжки компаньон.

Когато крал Аманула Хан модернизира страната
Редакцията предлага
При това правата на дамите постоянно са били значима тематика за ръководещите в страната - да вземем за пример при започване на 20-и век, написа Хума Ахмед-Гош, професорка от университета в Сан Диего, в собствен разбор за историята на дамите в Афганистан, оповестен през 2003 година. След като през 1919-та на престола се възкачва кралят-реформатор Аманула Хан, в страната стартира развой на рационализация, който подражава на промените на Ататюрк в Турция.

Аманула Хан се застъпва за моногамията, опцията девойките и дамите да получават обучение, както и за анулацията на бурката, при която тялото на дамите е напълно забулено. Съпругата му - кралица Сорая - също не се забулва напълно, а носи единствено широкопола шапка с транспарантен воал. Аманула трансформира редица закони в интерес на дамите, с което среща яростна опозиция от страна на някои племенни вождове. Това принуждава краля да анулира част от въведените промени. Отменен е да вземем за пример Законът, с който възрастта за сватба на девойките е била нараснала от 18 на 21 години. Отменена е също и възбраната на полигамията. В резултат на огромния напън от феодалните структури крал Аманула е заставен да абдикира и да избяга в Европа.

Чак след свалянето на монархията и засилващата се помощ за развиване от Съюз на съветските социалистически републики, дамите в Афганистан получават достъп до трудовия живот и стартират да навлизат в редица медицински и педагогичен специалности.

, в това число повдигане на възрастта за сватба и въвеждането на наложително обучение.

Но и тези новости довеждат до солидна опозиция от страна на религиозните водачи в страната. Последвалият напредък на муджахидините, а по-късно и на талибаните още веднъж постанова обичайните ислямски правила и ограничавания на дамите. Особено дамите от консервативните кръгове възприемат западните съвременни въздействия като " корумпирани ", написа Ахмед-Гош в своето проучване.

Големият проблем с достойнството

" И до през днешния ден Афганистан си остава патриархално общество ", споделя икономистката Брита Руде от Мюнхенския център за интернационалните проучвания на институциите и миграцията ifo, която е проучвала въпросите за неравенството в Афганистан. " Афганистанските консерватори гледат с неприятно око на дами, които вървят на работа отвън своя дом. В обществото има доста обичайно разделяне на труда - дамите правят цялата домакинска работа, до момента в който мъжете работят вън от вкъщи. Жените се грижат също така за децата и възрастните хора ", споделя Руде.

Това систематизиране на функциите в фамилията се утвърждава от множеството мъже и до през днешния ден. Само 15% от афганистанските мъже са на мнение, че на дамите би трябвало да е позволено да работят след сватбата, а две трети се оплакват, че дамите имат " прекомерно доста права ", съгласно едно проучване от 2019 година, чиито резултати бяха систематизирани от организация Ройтерс.

Неблагоприятно влияние над дамите оказват и визиите за " фамилна чест ", разяснява Руде и дава образец: " Ако някоя жена прави нещо, което не се вписва в нормите за държание на общността, се счита, че това вреди на достойнството и името на целия жанр. Затова държанието на дамите се следи под лупа и непрекъснато им се оказва влияние. Нормите на държание и полезностите обаче се дефинират от мъжете. От дамите се чака единствено да ги съблюдават. Ако някоя жена се отклони от тези правила, се смята, че вреди на достойнството на фамилията. Поради тази причина в Афганистан и до през днешния ден се правят убийства на достойнството ", споделя тя.

" Това са били прелестни години "

При това мнозина в Афганистан си спомнят, че при започване на 20-ти век е имало доста позитивни развития. " В годините преди войната афганистанската просвета беше прелестно развита. Това бяха положителни времена за дамите ", споделя Зарифа Гафари, която споделя за баба си и за нейните мемоари от младостта, когато дамите са имали право да следват в университет и да носят облеклата, които желаят.

В сегашен Афганистан няма огромни очаквания, че ситуацията на дамите ще се усъвършенства, защото талибаните не извършиха обещанието си, че ще съблюдават правата на дамите. Вместо това на тях още веднъж им беше наложено да вървят изцяло забулени и да не излизат от вкъщи без компаньон.

***
Разгледайте и тази фотогалерия от нашия списък:

Вижте и това видео от нашия списък:
Унижавани, насилвани, горени
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР