Мониторингът, който осъществява Института за пътна безопасност показва, че случилият

...
Мониторингът, който осъществява Института за пътна безопасност показва, че случилият
Коментари Харесай

ИПБ: В България няма път, където мантинелите да са наред

Мониторингът, който реализира Института за пътна сигурност демонстрира, че случилият се случай край Шумен, където автомобил се е врязал в крайпътна еластична ограда, в резултат на което е ампутирана ръката на тридесет и осем годишна жена, не е случай, който следва да ни учудва.

Инспекциите на Института за пътна сигурност (ИПБ) демонстрират, че еластичните огради и тяхната поддръжка са в извънредно неприятно положение, като по този метод не може да се обезпечи сигурност за ползвателите на пътната инфраструктура.

Най-тревожно е положението на еластичните огради по републиканските пътища и автомагистралите. Мониторингът на ИПБ, както и стотиците сигнали, изпращани до специалистите ни от доброволците на института демонстрират, че всеобщо не се поддържат вярно, не се възобновяват в точния момент и даже не се слагат съгласно настоящите нормативни условия животоспасяващите мантели.

Един от пътищата в най-тежко положение е път II-82 София-Самоков, където още през януари ИПБ алармира, че има проблеми с еластичните огради. Друг път, който се намира в сериозно положение от позиция на пътна сигурност сега е път I-6 или прочут още като Подбалканския път.

Една от главните аргументи за неприятното положение на еластичните огради се крие в метода, по който се разпорежда поддръжката на пътищата от страна на стопанина му – АПИ. Проучване на ИПБ демонстрира, че от поддържащите компании е конфискувано задължението в границите на 24 часа след настъпване на някакво събитие да възобновят повредената ограда. При сегашната организацията на поддръжка еластичните огради се поддържат от разнообразни компании от извършващите настоящ ремонт.

По този метод България е разграничена на шест зони, като във всяка зона обособените компании би трябвало да поддържат оградите, само че без да имат задължението в границите на 24 часа да възобновят повредено оборудване. Окрупняването на тази задача явно води до неспазване на периоди, занижаване на качеството и явно до тежки произшествия и гибел за потребителите.

В това мнение е редно да се напомни и това, че една от аргументите за толкоз съдбовния излаз от злополуката край гр. Своге от лятото на 2018 година още веднъж беше точно еластична ограда. За една година обаче не се е трансформирало нищо, а даже в противен случай анализът на последните тежки произшествия демонстрира, че поддръжката на еластични огради е мощно неглижирана и то в цялата страна.

Мониторингът на ИПБ също така демонстрира, че няма път към сегашния миг, по който да няма повредени или изчезнали еластични огради. Така да вземем за пример по АМ1 „ Тракия А1 от км 0+000 до км 359+000 съвсем няма сектор, където да няма развалена еластична ограда.

От друга страна във връзка с случая прави усещане, че той е настъпил на място, където би трябвало еластичната ограда да задържи автомобила, а не да се вреже в него. Неправилното инсталиране и неправилната употреба на тези уреди ги трансформират в средство за ликвидиране, а не в живото спасяваща система, каквото в действителност е предназначението им.

В съответния случай става дума най-вероятно за еластична ограда, която към този момент е била развалена при предишен случай или е била сложена погрешно. Ето поради това е доста значимо при увреждане на оборудването неотложно то да бъде привеждано в валидност за употреба, а опитът демонстрира, че развалените огради са оставяни по този начин не с дни или месеци, а с години.

 

dunavmost.com

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР