Моментът не е подходящ Турция да започва кампания от каквото

...
Моментът не е подходящ Турция да започва кампания от каквото
Коментари Харесай

Доц. Б. Градинаров: Ердоган се нуждае от външнополитически активи


Моментът не е подобаващ Турция да стартира акция от каквото и да е естество – и дипломатическа, а още по-малко и военна – за прекрояване на границите от Лозанския догово р, сподели в ефира на предаването " Нещо повече " по  „ Хоризонт “ на БНР доцент Борислав Градинаров от Института за проучване на обществата и знанието към Българска академия на науките:
Основната „ ябълка на раздора “ са няколко острова – по този начин наречените Додеканезки острови – измежду които Родос, Патмос, Лерос и други– към които Турция има искания, като смята, че този който откри своя суверенитет върху тях, ще има ненапълно и право да експлоатира и възможните морски благосъстояния, които биха били от значимо стопанско значение за страната.

Градинаров дефинира сегашната позиция на турския президент като логическо разследване от процесите в последните 10-ина години. Според него казусът с слагането на въпроса за проверка на Лозанския контракт има две страни. От една страна, турският президент се нуждае от ясно заявяване на външнополитическа интензивност – нещо, което му липсва, доколкото в интернационален проект той от ден на ден стартира да става не изключително мечтан съдружник. Доцент Градинаров даде образец с изострянето на връзките с Германия и Съединени американски щати. От друга страна, той напомни, че Лозанският контракт се подписва в интервал, когато напълно младата турска република се нуждае от интернационално признание. Според анализатора Ердоган се пробва методично да разгради турската световна страна, в това число посредством офанзивата, която се пробва да поведе във връзка с Лозанския контракт, подписан от тъкмо от създателите на турската република:

На процедура това е един стадий от тактиката на Ердоган да разгради последователно това, което проевропейски насочените турци и световна Турция смятат за свое свещено благосъстояние – това е светският режим в Турция.

Градинаров дефинира гръцко-турските връзки като „ напрегната толерантност “, при която през последните няколко десетилетия разногласията, даже и когато са се изостряли, не са водили до по-остър спор. Коментаторът е уверен, че подобен не се обрисува и в този момент:

Ердоган се нуждае доста мощно от външнополитически активи. Защото виждате по какъв начин се развива акцията в Сирия. Неговите искания към Северна Сирия и Мосул е доста евентуално да не се осъществят, защото там против себе си той има доста мощни, мощни международни играчи и ще си отвори прекалено много фронтове… Той се нуждае от мощно обръщение към своите поддръжници в Турция. Те би трябвало да имат пред себе си някаква цел, а задачата е да има една мощна Турция, която, по опция, да включва в себе си и прилежащи територии.

Цялото изявление с доцент Борислав Градинаров може да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР