Пожар поглъща емблематичната Greater Nile Petroleum Operating Company в Хартум

...
Моментално разпознаваема офис кула в сърцето на столицата на Судан
Коментари Харесай

Моментално разпознаваема офис кула в сърцето на столицата на Судан е обхваната от пламъци, докато боевете между армията и съперничеща паравоенна група навлизат в шестия си месец.

Кулата на Greater Nile Petroleum Operating Company (GNPOC), разположена в центъра на Хартум, се запали рано в неделя по време на сблъсъци между суданската армия и Силите за бърза поддръжка (RSF), според судански медии.

Не е ясно как е започнал пожарът и дали има убити.

Онлайн кадри от пожара показват облаци тъмен дим, издигащи се от изгорялата стъклена кула, една от най-високите сгради в Хартум.

Последните боеве в столицата оставиха три ключови забележителни кули в квартал Ал Мугран, изгорени от пожар: GNPOC, Министерството на правосъдието и Суданската организация по стандартизация и метрология.

Судан е разтърсен от насилие от средата на април, когато напрежението между армията на страната, водена от генерал Абдел Фатах ал-Бурхан, и RSF, командвани от генерал Мохамед Хамдан Дагало, избухна в открити битки.

Конфликтът превърна Хартум в градска военна зона. В Голям Хартум войските на RSF са завзели цивилни домове и са ги превърнали в оперативни бази, докато военните са отговорили, като са бомбардирали жилищните райони, казват правозащитни групи и активисти.

В района на Западен Дарфур конфликтът се е превърнал в етническо насилие, като RSF и съюзническите арабски милиции атакуват етнически африкански групи, според правозащитни групи и ООН.

Конфликтът е убил повече от 4000 души, според данни от август на ООН. Истинската жертва обаче е почти сигурно много по-висока, казват лекари и активисти.

Миналия месец Amnesty International заяви, че и двете враждуващи страни са извършили мащабни военни престъпления, включително умишлени убийства на цивилни и сексуално насилие.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР