Молебен и водосвет по повод 10-ата годишнина от земетресението бяха

...
Молебен и водосвет по повод 10-ата годишнина от земетресението бяха
Коментари Харесай

10 години от земетресението в Перник

Молебен и водосвет във връзка 10-ата годишнина от земетресението бяха отслужени в Перник. На 22 май 2012 година, към 3 часа през нощта мощен трус от 5,8 по Рихтер разсъни Перник и близките селища. Последва серия от мощни вторични земетресения. Земетресението нанесе доста материални вреди, само че не взе човешки жертви. 

И тази година перничани се събраха пред локалния храм „ Св. Иван Рилски ”, с цел да се помолят за здраве и благополучие. Пред храма беше изнесена и съхраняваната в него парченце от мощите на Св. Иван Рилски.

„ Нека Бог, по молитвите на Св. Иван Рилски и за в бъдеще да ни пази от бедствия и повреди ”. сподели отец Борис и благослови перничани.

10 години след земетресението споменът още е жив, споделиха пристигналите на богослужението хора.

„ Помислих, че прозорците някой ни чупи. Къщата ни е солидна, едната стена напряко се пукна ”.

„ Споменът ми е, че имаше един човек, който от земетресението не беше спал шест месеца ”.

„ Малко дете имаше с мен и с цел да не се уплаши то, аз трябваше да бъда малко по-смела. За сметка на това след случая трябваше да вървим и двете на психолог. ”

На молебена участва и зам.-кметът на Перник Стефан Кръстев.

„ Много хора към момента имат негодни за обитаване къщи. Държавата и общината, несъмнено, направиха всичко допустимо тези вреди да бъдат обезщетени. Много общински здания пострадаха. Някои бяха оповестени и за негодни ”, сподели Кръстев.

Освен материално, земетресението бе и духовно тестване за перничани, което ги сплоти, акцентира Кръстев. На присъстващите на молебна община Перник раздаде курбан.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР