Можете да видите уникалното бутиково копие на Славейковата Библия“ в

...
Можете да видите уникалното бутиково копие на Славейковата Библия“ в
Коментари Харесай

Изложба в Епископската базилика на Филипопол показва уникално, фототипно издание на „Славейковата Библия“ – най-голямата издавана за всички времена книга в България

Можете да видите неповторимото бутиково копие на „ Славейковата Библия “ в изложбата „ Век и половина църковна самостоятелност “ до 10 април

Българите са покръстени първи от всички нации от ап. Андрей Първозвани. 20 века по-късно в Епископската базилика на Филипопол в Пловдив, издателство „ Нитон “ показва най-голямата книга, правена в България до момента – „ Славейковата Библия “, включена в специфична галерия във връзка 150 години Българска Екзархия, 150 години от първото издание на цялостния превод на новобългарски на Светото Писание и 150 години Избор на Екзарх.

Централният експонат в изложбата е особено направено неповторимо бутиково копие на „ Славейковата Библия “ – най-голямата издавана за всички времена досега книга в България. Тя е с размери 52х72х14 см и тегло 33 кг. Целта за нейната направа е да се почетат както юбилейните годишнини от народностното, верско, културно осъзнаване и възрастване на българския народ, по този начин и на 200-годишнината от първите стъпки по древен превод на актуален български език, направени през 1822 година

Шедьовърът може да се види в Епископската базилика на Филипопол до 10 април 2022 година

Мястото напълно не е определено инцидентно! Епископската базилика на Филипопол, античният предходник на днешния Пловдив, е най-голямата раннохристиянска черква в страната. Открита при разкопките монета на император Лициний (308-324) дава съображение на хипотезата, че базиликата е измежду първите, издигнати в Римската империя след легализирането на християнството през 313 година Размерите, украсата и централното разположение на църквата наоколо до форума на античния град свидетелстват за огромната и авторитетна християнска общественост във Филипопол.

„ Вътрешността ѝ била украсена с колони с капители с християнски знаци, фрески и обилни мозаечни подове. Мозайките са и най-добре непокътнатата част от постройката. Правени са на три стадия, образуват два пласта и имат обща повърхност от 2000 кв.м. Църквата била сърцето на християнския живот в града сред IV и VI в. преди да бъде разрушена и изоставена, може би вследствие на мощно земетресение. Но историята на мястото е доста по-богата и обгръща най-малко 12 века. Епископската базилика на античния Филипопол заема централно място и в актуален Пловдив. Тя е наоколо до централния площад и католическата катедрала „ Св. Лудвиг “ – един безконечен образец за приемствеността на духовните хрумвания, които се предават от потомство на потомство през вековете “, разяснява доцент Елена Кантарева – Дечева, и.д.директор на ОИ „ Старинен Пловдив “, която управлява и реставрацията на Епископската базилика.

Изложбата „ Век и половина църковна самостоятелност “ се организира под патронажа на Община Пловдив и със съдействието на Общински институт „ Старинен Пловдив “.

Тя включва екземпляри от книжни артикули на издателство „ Нитон “, свързани с българската история. Това са юбилейното фототипно издание на „ Славейковата Библия ”, издадено през 2021 година, в научният коментар към което са оповестени главните фототабла от плана „ 150 години Българска екзархия “, изпълнен през 2020 година в съдействие на Пловдивски цивилен клуб и Културен център – музей „ Тракарт “. В рамките на актуалната галерия са изложени определени акценти от тях, които можете да видите в Епископската базилика на Филипопол. Кураторски план: Студио „ Нитон ” с съветник доктор Петър Граматиков.

На формалната страница на „ Нитон “ можете да разгледате и да изтеглите специфичната листовка по този мотив. Брошурата е 32 страници, двуезична – на български и британски език, с подробна информация за изложбата.

Снимки: „ Нитон “
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР