Можем да очакваме в началото на следващата седмица - вторник,

...
Можем да очакваме в началото на следващата седмица - вторник,
Коментари Харесай

Доц. Киселова: Очаква се изборите да са на 2 октомври

Можем да чакаме при започване на идната седмица - вторник, сряда - президентът да издаде двата указа за назначение на служебно държавно управление и за разформироване на Народното събрание и ще дефинира датата, на която да се проведат идващите избори, сподели в " Още от деня " експертът по конституционно право доцент Наталия Киселова. Очаква се изборите да са на 2 октомври.

Тя разяснява и периода на служебното държавно управление, който е определяем дотогава, до момента в който идващото Народно заседание избере парламентарно държавно управление.

" Ние ще бъдем очевидци първо на двумесечен период до производство на избори, по-късно в едномесечен период президентът би трябвало да свика новоизбраното Народно заседание ", разясни експертът по конституционно право, като напомни, че при предходните избори срокът за привикване ан Народното събрание е бил в границите на десетина дни след изборите.

" Какво може да свърши служебното държавно управление - отговорът се крие в Конституцията и в законите с уточнението, че тогава, когато действа то, няма Народно заседание, т.е. всички тези въпроси, от които ще се нуждае държавното управление вероятно за утвърждение, до момента в който няма Народно заседание, не би трябвало да ги взема като решения, а да приготви вероятно планове. Така че в случай че приемем, че всяко държавно управление може да подписа контракт за доставка на полутечен газ - в тази ситуация това е допустимо ", изясни доцент Киселова.

Връщането на Иван Иванов като ръководител на КЕВР от Народното събрание и основаният юридически проблем конституционалистът разяснява по този начин:

" Въпросите са два. Единият е, че би трябвало да се подсигурява естественото действие на всеки държавен орган и защото сме очевидци на много органи с изтекли мандати, в действителност един от органите, които взеха решение да обновят състава Народното събрание, което си отива. Негативните последствия трябваше да бъдат решени в доста незабавен порядък. Ако Народното събрание функционираше нямаше да имаме тези алтернативи, щяха да си разгласят процедура и нямаше да бъде толкоз съдбовно. Другият въпрос е за качеството на работа на Народното събрание като цяло, за неговите актове е доста по-сериозен. И в случай че сме почтени, можем да забележим поредност от национални събрания, които са ялови от позиция на това, което могат да свършат ".

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР