Може ли работното ни място да бъде токсично за здравето

...
Може ли работното ни място да бъде токсично за здравето
Коментари Харесай

Може ли работното място да води до болести?

Може ли работното ни място да бъде токсично за здравето ни и да води до заболявания? Според доста чиновници отговорът на този въпрос е изрично " да ", пишат създателите на BBC.

Според изследване в границите на предходната година към 8,6 милиона души са си взели болнични дни, тъй като намират работата си за " прекомерно мъчителна ".

Изследването е оповестено на 3 февруари - първият понеделник на втория месец, който по принцип е разгласен за " народен ден на болните " във Англия, тъй като съгласно статистика на този ден бизнесът регистрира най-вече болнични. Тази година приблизителният им брой е бил 350 000 души.

В отчета се регистрират разнообразни фактори, които вършат работното място мъчително или токсично - неприятна работна просвета и организация в службата, несъответствуващи сътрудници, прекалено натоварване и стрес и други.

Проучването отбелязва и че до момента в който някои служащи взимат болнични, то доста други отиват в недобро здраве в офиса си. През предходната година 12 милиона служащи са отишли на работа искрено заболели, написа в отчета.

ИТ компанията Insight, която проучва данните, предизвестява за " съществени проблеми в културата и организацията " на работните места и прикани за по-гъвкава работна активност като цяло.

Компанията обосновава част от изводите си на изследване, осъществено от организация Kantar измежду 1 250 работещи възрастни, извършено в границите на една януарска седмица тази година. След това от Insight притеглят отговорите, тъй че картината да дава отговор на по-широкото работещо население.

" Работодателите имат обвързване да се грижат за чиновниците си, да се грижат за тяхната сигурност и благоденствие. Това включва тяхното физическо и психическо здраве ", показва старши съветникът на Acas Том Нийл.

" За да могат хората да бъдат почтени за това по какъв начин се усещат на работното място, основни са положителните работни практики, в това число съществуването на приобщаваща просвета и дейно ръководство на човешките запаси. "

В изследването една четвърт от интервюираните декларират, че са си взимали болнични дни през последната година поради чувство на неодобрение от работата си или стрес.

Някои чиновници декларират, че се усещат преуморени на работните си места или че неприятните системи и процеси затрудняват работния им развой. Други служащи упрекват споровете с сътрудниците си.

37% от респондентите декларират, че са ходили на работа през миналата година, макар че са били заболели.

Мнозина показват, че това е по този начин, тъй като не могат да си разрешат неплатен отпуск по болест или не желаят да употребяват заплатен болничен ден. Други изясняват пък, че не желаят да разочароват или да се усещат съдени от своя шеф или сътрудници.

Около 20% от извадката декларират, че на драго сърце биха работили от у дома, когато са заболели, само че работодателите не им дават тази опция.

Най-често хората, които си пускат болнични, показват като аргументи проблеми със стомаха, настинка, кашлица, грип, главоболие и други. Често обаче тези аргументи могат да бъдат свързани и със самата работа.

Най-често хората се оплакват от безпокойство и стрес на работните си места. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР