Може ли онлайн търговецът да откаже възстановяване на сумата след

...
Може ли онлайн търговецът да откаже възстановяване на сумата след
Коментари Харесай

Търговците са длъжни да ни възстановят сумата, ако откажем купени онлайн стоки

Може ли онлайн търговецът да откаже възобновяване на сумата след упражнено право на отвод?

" Хубавото е, че може да върнем множеството артикули, които сме си купили онлайн за Коледа и Нова година в законоустановения 14-дневен период. За тези групи артикули, за които правото на отвод не се ползва, търговецът би трябвало авансово да ни е уведомил, че нямаме такава алтернатива. Това изясни по телевизия Bulgaria ON AIR Габриела Руменова от платформата " Ние, потребителите " след огромното извършване на покупки за празниците и рамяната на дарове.

В студиото на " България заран “ тя разясни, че правото на отвод от онлайн покупка е абсолютно - не е нужно да посочваме каквото и да е пояснение, само че не би трябвало да сме употребявали стоките. Процедурата за практикуване правото на отвод е до 14 дни от доставката да уведомим търговеца за желанието си да развалим контракта, като е добре да го създадем документално, с цел да имаме доказатлества, че е в период и съответно. Най-добре е посредством така наречен общоприет формуляр за отвод. " Търговецът е задължен по закон да го даде най-късно с изпращането на покупката, само че в практиката имаме и случаи, в които не го прави. Заради това преди месец от платформата " Ние, потребителите “ предоставихме пример на подобен формуляр, който може да бъде употребен ", сподели още Руменова. След това до 14 дни трбява да върнем покупката на търговеца и да имаме доказателство за това.

На въпрос на водещия Виктор Дремсизов може ли е-магазинът да откаже да върне парите и да предложи ваучер или подмяна специалистът изясни, че законът задължава търговеца да възвърне заплатената от потребителя сума, само че може да изиска от него да поеме куриерските разноски по връщането на стоката, в случай че авансово го е оповестил. 

Руменова напомни, че отговорността пратката да дойде в период е напълно на онлайн магазина и не може потребителят да бъде пренасочван към куриера. " Ако до 30 дни не ни доставят стоката - имаме право да не я приемем и не изискуем нищо “, обясни тя.

" Сигурно в двата работни дни ще има много хора, които ще чакат да получат своите колета. Колкото и да е огромна опашката и да недоволстват хората, да отворят кутията и да видят какво има вътре. Да огледат за външни несъответствия или в случай че се допуска, че продуктът има някакма функционалност, да я тестват. Най-лесният метод е да откажат приемането, вместо да влязат в спиралата на рекламацията “, уточни Руменова в отговор на въпрос на водещата Мария Константинова какви са правата ни и същата ли е процедурата, в случай че някоя от закупените за празниците артикули има някакъв недостатък. Специалистът добави, че срокът за претенция е до две години от закупуването, само че нормално търговецът предлага ремонт, а това в множеството случаи не устройва потребителите. Затова тя предложи преди покупката да гледаме дали търговците оферират опцията " Тест и обзор ".

" Важно е да обръщаме внимание и на това от кой момент е онлайн магазинът, да не е от напълно скоро, да има задоволително информация за търговеца, да има телефон, посредством който може да се свържем, а не просто една форма, през която да поръчаме нещо. Трябва да има много в детайли изложение на стоките, които оферират и на общите условия, при които се правят продажбите “, акцентира Габриела Руменова. За всяка една покупка би трябвало да желаеме касова записка и да я пазим.

Не на последно място да знаем, че когато купуваме от физическо лице, нямаме правата, които имаме, когато пазарим от същински търговец.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР