Може ли да ескалира напрежението между САЩ и Китай? Зависи чии

...
Може ли да ескалира напрежението между САЩ и Китай?
Зависи чии
Коментари Харесай

Геополитически експерт: Тайван е много по-важен за Китай, отколкото е Украйна за Русия

Може ли да ескалира напрежението сред Съединени американски щати и Китай?

" Зависи чии белези отчитаме. Това, което се случи преди 9 дни, беше, че за първи път външният министър на Китай излезе на конференция, на която даде извънредно мрачна прогноза. Той на процедура начерта непосредствено в думи цялата геополитическа тактика на Китай, за това да споделя, че бива обкръжавана непосредствено от Щатите, че това е ескалация ", коментира геополитическият експерт Кристиян Шкварек в предаването " Денят ON AIR ".

" Практически тази линия се поддържа от Пекин към този момент все по-силно, откогато предходната година Нанси Пелоси кацна в Тайван и демонстративно сподели, че Съединени американски щати ще застанат зад Тайван, без значение какво се случи ", сподели още гостът.

По думи на Шкварек целият въпрос се крепи към Тайван, и то не заради исторически и националистически аргументи, че Пекин го желае.

" Тайван е център по средата, той е геополитически ключ, който държа Китай преди всичко. На второ място е международната столица на чиповете. Там се създават над 70% от брой избрани чипове, които са основни за всички вероятни технологии. Пекин изпитва усложнение в снабдяването с тези чипове. Ако вземе Тайван, Пекин не просто се отваря геополитически, отваря си границите към международните морета. Изключително значим е Тайван. Много по-голям е Тайван за Китай, в сравнение с е Украйна за Русия ", каза геополитическият експерт пред Bulgaria ON AIR.

Шкварек счита, че е рано да се предсказва спор, само че не изключва безусловно нищо.

" Пекин има един прозорец, който е отворен, той ще продължи да бъде отворен още няколко години, десетилетия, но в един миг ще се затвори. Той би трябвало да го употребява този прозорец, който е демографски, политически, този прозорец е софтуерен. Всички считат, че Китай ще става по-силен, той може да чака 20 години, само че не е по този начин, Китай има някакъв прозорец, който се затваря, изключително демографски, и по тази причина бързо се пробва да отвори благоприятни условия, с цел да го употребява ", сподели още той.

" Това, което направи в Близкия изток, методът, по който постави на масата Саудитска Арабия и Иран, е показателно, че стартира да влиза в задния двор на американската външна политика. Това е непокътнатото място на американците. Всичко това са индикации за ескалация ", съобщи Шкварек.

По отношение на спора в Украйна, гостът обясни, че Китай води политика, която публично е нарекла " положителен неутралитет ".

" Те се пробват да вземат позиция, от която да се случи това, че както и да приключи тази война, Китай да е победител. Ако завоюват напълно руснаците това за Китай е победа, тъй като Западът и по-конкретно Съединени американски щати са били унизени и техният авторитет е бил смачкан, не са могли да защитят един от съдружниците си, това разклаща тяхната съюзническа мрежа в Източна Азия. Ако Русия изцяло загуби тази война, тя ще бъде дотам притисната, че ще стане още по-зависима от Китай, ще бъде тласната към китайската орбита, още веднъж победа за Пекин ", разяснява още гостът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР