Може да се твърди, че мутациите на коронавируса ще го

...
Може да се твърди, че мутациите на коронавируса ще го
Коментари Харесай

Проф. Пенка Петрова: Не можем да докажем индийския щам заради леките симптоми, минава като настинка

Може да се твърди, че разновидностите на ковид ще го водят към намаляване и по-малка експанзия към индивида . Следващите разновидности най-вероятно ще са по-леки за превозване. Това съобщи пред БНР проф. Пенка Петрова, шеф на Института по микробиология към Българска академия на науките.
„ За талази не можем да приказваме сега. Не знаем по какъв начин ще посрещнем есента, с какъв % имунизирано население “, уточни проф. Петрова.

Относно индийския вид на Covid-19 в предаването „ Преди всички “ тя разяснява:
Засега не се обрисува последваща вълна по никакъв метод, тъй като с изключение на този един случай в България ние нямаме втори . Околните страни – Гърция и Румъния, рапортуват непрестанно цели геноми на индийския вариант, а ние по този начин и не успяхме да го потвърдим при втори пациент и съгласно мен сме съумели да го ограничим доста сполучливо. “
Според проф. Пенка Петрова поради леките признаци на делта разновидността и поради обстоятелството, че заразява все по-млади хора, не можем да потвърдим индийския вид у нас.

Защото с тези признаци – на хрема, главоболие и болки в гърлото никой не му обръща внимание като болен от ковид  и даже може би не се вършат проби. Ние по тази причина не можем да го открием в нашето население сега. Младите хора просто считат, че малко са настинали и го прекарват по най-лекия метод. “

 проф. Пенка Петрова Снимка: БГНЕС

Стратегията на вирусите е да еволюират по този начин, че да заразяват от ден на ден хора и да продължат да се популяризират, посочи микробиологът.

„ Те нямат „ полза “ да унищожават гостоприемника си . “

„ Вирусолозите ни предизвестиха, че първите разновидности са най-тежки за индивида . След това, с всяка последваща разновидност вирусът се приспособява от ден на ден към индивида и става все по-малко рисков за него , тъй като ние се научаваме да живеем дружно “, акцентира проф. Петрова.

Тя е на мнение, че страната ни е поръчала прекалено много ваксини и напомни, че още когато е била оповестена поръчаната численост, учените са били скептични, че те ще бъдат употребявани .

„ Нашето население позагуби интерес. Стана лято. Случаите понижиха. “

Общият брой потвърдено преболедували и имунизирани у нас е към милион, означи Петрова.

Относно националното изследване на огромна верига частни лаборатории, че, проф. Петрова посочи, че това е  прекомерно оптимистично и няма доказателства, че е по този начин.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР