Кога лихвените проценти по ипотечните кредити ще намалеят?

...
Може да изглежда като древна история, но в близкото минало
Коментари Харесай

Може да изглежда като древна история, но в близкото минало имаше време, когато лихвените проценти по ипотечните кредити се движеха близо до рекордно ниски нива. По време на пика на пандемията през 2020 г. и 2021 г. лихвените проценти паднаха рязко, давайки на купувачите на жилища историческа възможност да осигурят ниска лихва по ипотеката си. Съществуващите собственици на жилища също успяха да се възползват, като си осигуриха лихви за рефинансиране от около 3% или по-малко. От този момент обаче нещата се промениха значително.

В опит да охлади високата инфлация Федералният резерв оттогава повиши референтния лихвен процент многократно и сега той се намира в диапазон между 5,25% до 5,50 %. Това е най-високото ниво от 22 години. В резултат на това лихвите по ипотечните кредити се повишиха до най-високото ниво от 2000 г. насам. И е възможно лихвите скоро да се повишат. Федералният резерв се среща тази седмица със съобщение за повишения на лихвените проценти, очаквани в сряда. Въпреки че мнозина очакват повишаването на лихвените проценти да бъде спряно за този кръг, те може да се увеличат преди края на 2023 г.

„Ние сме внимателни към признаците, че икономиката може да не се охлажда, както се очаква“, каза председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл миналия месец. „Готови сме да повишим лихвите допълнително, ако е уместно, и възнамеряваме да поддържаме политиката на рестриктивно ниво, докато не се уверим, че инфлацията се движи устойчиво надолу към нашата цел.“

И така, какво означава всичко това за ипотечните лихви — и кога потребителите могат да очакват спада им? Започнете, като проучите опциите си за ипотечен процент тук, за да видите за какъв лихвен процент бихте могли да се класирате.

Кога лихвените проценти по ипотечните кредити ще спаднат?

Преди лихвените проценти по ипотечните кредити да паднат, те ще трябва да спрат издигане. За щастие, това е, което много експерти прогнозират за срещата на Фед този месец. Ако го направят, това ще отбележи втората пауза в повишенията през последните месеци (Фед не повиши референтната лихва и през юни). Това ще доведе до поддържане на относително стабилни лихви по ипотечните кредити. По-трудно е обаче да се предвиди кога ще се понижат.

„Тъй като Фед продължава да се бори с инфлацията и се доближава до целта си от 2%, ипотечните лихви трябва да реагират положително на стабилизирането и да започнат бавно да намаляват в началото на 2024 г. Моята прогноза е, че виждаме проценти около 6,5% през първото тримесечие на 2024 г. и 5% през четвъртото тримесечие“, каза Брайън Шахван, вицепрезидент и ипотечен банкер в William Raveis Mortgage, наскоро пред CBS News.

„Гледайки в кристалната топка, виждам лихвите по ипотечните кредити да се понижават през следващите шест до 12 месеца, с известна волатилност, придружаваща тази низходяща тенденция“, каза Майк Харди, управляващ партньор в Churchill Mortgage, пред CBS News миналия месец. „Мисля, че 30-годишните лихвени проценти ще бъдат около 5,25%, а 15-годишните ще бъдат около 4,875% на година от сега.“

Ипотечните лихвени проценти зависят от действията на Федералния резерв (или липсата от тях), които зависят от напредъка към намаляване на инфлацията. Докато борбата с инфлацията не стане по-контролирана, Фед едва ли ще разхлаби лихвите и цената на заема вероятно ще остане висока.

Не сте сигурни за каква ипотечна лихва бихте се класирали? Разберете тук сега.

Трябва ли да вземете ипотека сега?

С днешните лихви по ипотечните кредити, които се движат около 7%, мнозина са избрали да стоят настрани. В сравнение с много по-ниските лихви, които можеха да бъдат осигурени само преди няколко години, някои смятат, че сега не е моментът да вземат ипотека. За други обаче може да е така. Ето две причини, поради които все пак може да си струва да действате сега:

Цените могат да станат още по-високи: Разбира се, днешните цени не са идеята на повечето купувачи за сделка. Но ако лихвите се увеличат допълнително тази година или през 2024 г., днешният „висок“ процент от 7% може да бъде утрешната „ниска“ алтернатива. Съобразете времето с молбата си за ипотека. Може да загубите мечтания си дом: Много експерти предлагат подход „срещнете лихвения процент, оженете се за дома“. С други думи, не позволявайте на днешните цени да ви обезсърчат, ако вашият мечтан дом изведнъж излезе на пазара. Купете го все пак и засега "датирайте курса". Лихвите по ипотечните кредити в крайна сметка ще паднат в даден момент, в който можете да рефинансирате до преобладаващия по-нисък процент. Но ако чакате, може да загубите възможността да притежавате мечтания дом.

Изводът

Ипотечните проценти може да са високи сега, но може да не останат там в дългосрочен план. С пауза в повишаването на лихвите, която се очаква тази седмица, най-лошата болка за ипотечните лихви може да приключи. И въпреки че е малко вероятно те да достигнат този диапазон 2020-2021 в скоро време, това не означава, че купувачите трябва автоматично да отстъпят действието сега. Има много убедителни причини да го направите. Започнете, като проучите опциите си за ипотечен процент днес, за да научите повече.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР