Може би Украйна би била по-добре извън НАТО и ЕС,

...
Може би Украйна би била по-добре извън НАТО и ЕС,
Коментари Харесай

Bloomberg: Може би Украйна би била по-добре извън НАТО и ЕС

Може би Украйна би била по-добре отвън НАТО и Европейски Съюз, разяснява американската организация Bloomberg. Споразумение да не бъде допускана Украйна до тези съюзи в обозримо бъдеще може да бъде в неин интерес, написа организацията в материал, показан без редакторска интервенция.
 
Украйна желае да се причисли към НАТО и Европейския съюз. Руският президент Владимир Путин желае да отстрани тази опция. Междувременно НАТО и Европейският съюз не се нуждаят от Украйна като член и не желаят да я виждат в своите редици в обозримо бъдеще.
 
Наивният наблюдаващ ще види във всичко това вероятен излаз от актуалната рецесия. Всички страни би трябвало да се спогодят, че Украйна няма да бъде призната нито в НАТО, нито в Европейския съюз през идващите години. Въпреки това Съединени американски щати и техните съдружници отхвърлят даже да разискват този въпрос. Тази позиция на Запада: да не приема Украйна в НАТО, само че и да не отхвърля този вид в бъдеще, е нелогична и контрапродуктивна, в това число и от позиция на Украйна.
 
Членовете на НАТО знаят, че приемането на Украйна в средносрочен проект няма да е в полза на тяхната сигурност. В кратковременен проект те се разминават по въпроса по какъв начин да се опълчват на Путин. Разногласия съществуват даже в Съединени американски щати (които наподобява са водач на Алианса). Такова нерешително партньорство няма да влезе във война с Русия в отбрана на Украйна. Що се отнася до през днешния ден, всички схващат, че даването на участие на Украйна значи провокиране на Русия. Това по никакъв метод няма да ускори сигурността на новия член, само че ясно ще покаже слабостта на Алианса. Просто няма по-лош вид.
 
Въпреки това държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен сподели предходната седмица: "Ние ще отстояваме политиката на „ Отворени порти “ на НАТО... Искам да бъда доста явен: вратите на НАТО са отворени и те ще останат отворени. Това е нашият ангажимент. "
 
Но това е озадачаващо. НАТО е контракт за взаимна защита и Украйна не може просто да се причисли към него по свое предпочитание. Споразумението за основаване на организацията гласи, че нови членове се канят там с единомислещо решение, при изискване че способстват за сигурността на Алианса. През 2008 година водачите на страните от НАТО, без разрешението на техните парламенти, обявиха, че някой ден Украйна ще бъде поканена да се причисли към Алианса. Но даже да приемем, че сходно заричане е правно обвързващо, НАТО въпреки всичко може да каже, че Украйна може да получи покана, да речем, не по-рано от 20 години.
 
Европейски Съюз не повече желае да види Украйна в редиците си, в сравнение с НАТО, само че изпраща противоположните сигнали. Този съюз към този момент е прекалено раздут и работи на границата на своите благоприятни условия. Той не е в положение да интегрира своите централноевропейски сътрудници. Членството на тези страни в Европейския съюз от ден на ден влиза в несъгласие с главната цел на Европейски Съюз, която е политическата интеграция. Отношенията с Украйна (ако се присъедини) биха били най-голямото предизвикателство за Европейски Съюз.
 
Европейски Съюз постоянно се отдава на такова показно добротворство, като предлага грандиозни хрумвания и концепции, без да ги обмисля. Понякога съумява в точния момент да пристигна на себе си. Например, макар дългата любовна игра, Турция в никакъв случай не попадна в прегръдките му - и няма да се окаже там. Но от време на време пагубните хрумвания стават действителност — като еврото. Неясните обещания на Европейски Съюз към Украйна – „ Може би един ден те ще Ви приемем… “, се вписват в тази скица. Радвайте се на опцията, отдайте се на фантазии колкото желаете - отново няма да стане.
 
Флиртът на НАТО и Европейски Съюз с Украйна й направи неприятна услуга. Нейният президент Владимир Зеленски може да направи неточност, като сякаш мисли за ползите на страната си. Може би си мисли, че Путин блъфира. Или може би има вяра, че може да се възползва от момента и да принуди Запада да построи ново политическо и стратегическо партньорство. В същото време рискът от война за Зеленски е допустима цена, която може да бъде платена. А говоренето за отворени порти е гаранция, че играта си заслужава напъните.
 
Всъщност не е по този начин. Мирът, стабилността и просперитетът на Украйна, еднообразно отдалечена от Русия, от една страна, и от НАТО и Европейски Съюз, от друга, може да бъде най-хубавият от в действителност постижимите резултати.
 
Разбира се, „ награждаването “ на Путин, даже с отстъпки, които в действителност не са отстъпки, е рисково. Той съставлява безмилостна опасност и отстъпките ще го тласнат към нови дейности. Ако сключат с него договорка за Украйна, изпълнявайки желанията му за НАТО и Европейски Съюз, като част от необятно съглашение, то би трябвало да включва съществени отстъпки от негова страна. Трябва да се стартира с гаранции за териториалната целокупност на Украйна, със единодушието на Москва за по-тесни търговски връзки сред Европейски Съюз и Украйна, с взаимно ограничение по въпроса за разполагане на войски, водене на хибридни войни и така нататък Путин би трябвало да разбере, че при положение на отвод от сходни условия и експлоадиране на военни дейности против Украйна, както и при положение на отвод да поеме отговорности в бъдеще, следствията ще бъдат доста мъчителни. Ето ги: допустимо най-строгите наказания, които да провокират осакатяващи стопански вреди, с редом подсилване на защитата на НАТО.
 
Може ли да се направи такава договорка? Може би към този момент е прекомерно късно. Първо, Украйна би трябвало да се съгласи с това. Трудно е да се каже какво най-вече желае Путин и какъв брой е подготвен да заплати за това. Възможно е фокусът му върху НАТО и Европа е отвличаща маневра. Но отводът да се разисква авансово е неточност.
 
Източник: Агенция "Фокус "
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР