Може би това е големият пробив в лечението на болестта

...
Може би това е големият пробив в лечението на болестта
Коментари Харесай

Ново лекарство срещу Алцхаймер дава надежди


Може би това е огромният пробив в лекуването на заболяването Алцхаймер. Надеждите са свързани с медикамент, утвърден от американската Агенция за надзор над храните и медикаментите. Решение на ЕМА се чака до края на годината.

Агенцията за надзор над храните и медикаментите на Съединени американски щати (FDA) утвърди първия нов медикамент против Алцхаймер за последните близо 20 години. Според основателите на лекарството, то лекува не просто признаците на заболяването, предизвикваща деменция, а и аргументите за нея. Все още обаче доста специалисти слагат под подозрение успеваемостта на препарата Адухелм, чиято дейна съставна част се назовава Адуканумаб. С какво са свързани подозренията?

Нужда от спомагателни проучвания
Редакцията предлага
Активната съставна част Адуканумаб работи против така наречен бетта-амилоидните плаки в мозъка - това са протеините, които провокират разрушение на когнитивните качества. Създателите на лекарството са изследвали здрави хора в преклонна възраст и са разкрили имунните кафези, които построяват антитела против въпросните амилоидни протеини. Две клинични тествания на лекарството са посочили, че то забавя построяването на бета-амилоидните плаки.

Сериозна алтернатива за медицината основава потребността лекарството да се приема от пациентите доста преди да стартират да развиват забележимите признаци на деменция. Проблемът се крие в това, че заболяването на Алцхаймер в дълъг интервал от време се развива безсимптомно. А когато загубата наизуст към този момент е разпознаваема, нормално се оказва прекомерно късно.

FDA даде зелена светлина за лекарството по така наречен ускорена процедура. Агенцията преглежда медицинския артикул като потребен, само че регистрира и това, че към него към момента има редица неясноти. Все отново медикаментът е първият, който нападна съществуването на бета-амилоидни плаки, акцентира Патриция Кавацони от FDA.

Ползите са по-големи от рисковете

През 2019 година две клинични проучвания на препарата бяха прекратени, тъй като не даваха изгледи за триумф. През ноември 2020 година експертна комисия към Агенцията се изрече против утвърждението на медикамента Адухелм.

“Ние доста добре осъзнаваме вниманието, ориентирано към този препарат ”, споделят от FDA. Експертите на организацията са стигнали до заключението, че изгодите от препарата надвишават рисковете. Сега действието му ще се следи от близко и производителят ще би трябвало да извърши спомагателни изследвания.

 50 милиона души в света страдат от Алцхаймер

Все още не е ясно каква ще е цената на препарата. Според специалистите, лечението с него ще коства сред 30 и 50 хиляди $ годишно. По света към 50 милиона души са наранени от заболяването на Алцхаймер, която нормално се развива над 65-годишна възраст. Болестта води до недъгавост на мозъчната тъкан. Когнитивните качества на засегнатите прогресивно понижават, те губят ориентировка и памет.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР