Може би сте останали с впечатлението, че контролирате нивата си

...
Може би сте останали с впечатлението, че контролирате нивата си
Коментари Харесай

7 странни симптома, които ни показват, че сме под стрес

Може би сте останали с усещането, че контролирате равнищата си на стрес. Грижите се за тялото си, пробвате се да медитирате и кръвното ви е в норма. И въпреки всичко не страдате от бодърствуване, сърцетуптене, главоболие или други типичен признаци на стрес.
Добре е да знаете, че стресът може да провокира и други, по-малко известни признаци, които даже постоянно не означаваме в забързаното си всекидневие.
Вижте в галерията 7 необикновени признака, че може би страдате от стрес и е време да се освободите от него.
Не можеш да държиш очите си отворени
Случвало ли ви се е да сте толкоз претрупани, че да се унесете в сънливост? Възможно е просто да сте изтощени, само че също по този начин е допустимо да изпитвате отмалялост, породена от напрежението - стремежът на организма да се опита да изключи напрежението посредством отмора.
Крайната отмалялост може да се прояви посредством три съществени форми: Умората, учредена на напрежението, може да бъде прочувствена, сходно на това по какъв начин се чувствате изтощени след натоварен спор с приятел; може да бъде физическа, сходно на това по какъв начин тялото ви се усеща изтощено след дълго бягане; и може да бъде когнитивна, сходно на това по какъв начин силата ви понижава след работна среща.
В доста случаи дрямката може да бъде здравословна, само че в случай че ви се коства, че дремете всякога, когато се чувствате уплашени, е значимо да видите разликата сред подмладяващата сънливост и потреблението на съня като психически непродуктивнo средство за бягство.

Ставаш кълбо от емоциии
Когато изпитвате доста страсти едновременно - яд, отчаяние, самотност, боязън - организмът ви може да се почувства „ нападнат “. Възможно е гърдите да ви натежават, мислите ви да се блъскат и да не можете да се концентрирайте. Може и да сте изпълнени с паники за бъдещето или да сте заклещени в болката от предишното. Това в света на логиката на психиката се назовава „ наводняване “. Един от методите да се оправим с това положение, е да се съсредоточим върху това, което е тук и в този момент, като оказват помощ разнообразни техники като медитация и извършения за разсъдливост.

Чувствате се смразени или откъснати
В някои стресови обстановки страхът може да ни обездвижи, което е известно като реакция на заледяване. Това се демонстрира като възприятие на вдървеност, лимитирано дишане и даже вдървеност в някоя част на тялото. В случай на съществени закани, като да вземем за пример физическо нахлуване или по време на естествено злополучие, тялото ни може да премине към така наречен дисоциация - опит да блокира действителността на животозастрашаващите опасности. Реакцията на заледяване се демонстрира освен при рискови условия, само че и в случаите, когато се усещаме безпомощни поради възрастта си (когато сме деца, занапред опознаваме света) или повреме/непосредствено след травматично прекарване.

Носиш се по течението
Друга по-слабо разпозната реакция на стрес е примирението - желанието да сътрудничиш или да се подчиниш на опасността или похитителя, споделя доктор Къртис Райзингер, шеф на отдела по психиатрия и психически услуги в Еврейския медицински център на Лонг Айлънд, Ню Йорк. Тази вариация на умиротворяването се корени в еволюционна реакция на опасност. Помислете за грабеж: можем да оцелеем, като осъществим настояванията на индивида, който може да ни навреди. В прочувствено отношение угаждането е сходно, макар че опасността може да е по-малка.

Болки в тялото
Случвало ли ви се е да се разсъните с болки, като че ли сте бягали маратон предния ден, само че в действителност не сте отишли до фитнеса? Разбира се, всекидневно е да се чувствате по този начин, като че ли би трябвало да се разхождате, откакто сте седели прекомерно дълго, само че в доста случаи болките в тялото са физическо проявяване на напрежението. Особено, когато става въпрос за болки в кръста, мускулни и стомашни болки. Ако те са продължителни, е добре да се свържете с лекаря си или да намерите терапия, подобаваща а вас.

Стискаш или скърцаш със зъби
Прекомерното притискане на зъби е доста обвързвано с невротизма, демонстрира изследване, оповестено през 2017 година в изданието „ Journal of Dentistry “. Стискането или скърцането със зъби може да докара до главоболие, болки в челюстта, и обща сензитивност на зъбите. Също по този начин може да докара до изпилени, счупени или разтърсени зъби. Скърцането със зъби и нормално се случва по време на отмора, тъй че постоянно не осъзнаваме, че се случва. Редовните визити при зъболекаря могат да ви оказват помощ да сте в течение на тази реакция. Може да бъде нужна и психическа помощ, защото може да е знак за напрежение в живота ви.

Изяждаш възприятията си
Всички сме чували за стресовото хранене. В момента, в който посягаме към чипс или вафли след тежък длъжностен диалог или се насочваме към хладилника след свада с половинката, може да е доста мъчно да забавим темпото и да признаем, че ядем по прочувствени аргументи, а не поради физически апетит. Добрата вест е, че има запаси за това по какъв начин да спрем прочувственото хранене, а още по-добрата вест е, че метода ни на хранене може да ни помогне в битката със напрежението, в случай че ядем храни, които понижават напрежението.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР