Може би някои от вас вече познават Вим Хоф, по-известен

...
Може би някои от вас вече познават Вим Хоф, по-известен
Коментари Харесай

Как най-лесно да победиш себе си? Потопи се в басейн с лед

Може би някои от вас към този момент познават Вим Хоф, по-известен като Ледения човек и неговия способ за надзор над телесните процеси. А може би за първи път чувате това име и нямате никаква визия кой е този човек и какъв е този способ. Един къс и безусловно правилен отговор за всички вас е: Вим Хоф е вманиачен, а методът му е необикновен!

Така, дано стартираме изначало. Миналата събота (20 април), на рождения ден на Вим Хоф, имах удоволствието да участвам на семинар за метода на Ледения човек, воден от един от неговите възпитаници и към този момент регистриран треньор Барт Пронк. Барт е холандец, също като Вим, и като подобен имаше доста безгрижно възприятие за комизъм. В началото на семинара той ни описа малко повече за живота на Вим и за това по какъв начин е основал този необикновен способ. 

Вим Хоф е необикновено вманиачен!

Защо споделям, че Вим е вманиачен? Първо, тъй като и Барт го загатна няколко пъти, по кое време на смешка, по кое време на съществено, и второ, тъй като, когато е бил на 17 години, се разхождал из Амстердам през зимата и решил да влезе в едно замръзнало езеро без облекла. Защото, когато се е опитал да сложи международен връх за 60 м плуване под лед, поради проблем с връзката със избавителния екип, в действителност е преплувал към 100 м без даже да вижда на къде тъкмо плува. Защото, откакто е прокиснал 112 минути в куб цялостен с лед, първото нещо, което е изискал, когато е излязъл, е било „ една студена бира “.
А за какво е необикновен? Защото съумява да приготви и стимулира 12 души, един от които на 60 години, някои от тях с рак, други с артрит и т. н. да изкачат Килиманджаро по къси панталони...за 48 часа! Защото се е подлагал на един куп медицински проучвания и всички лекари са изумени, че този човек може умишлено да влияе на вегетативната си система и на имунния отговор. На всичкото от горната страна, той има вяра и потвърждава, че всеки човек може да доближи това, което е направил той.

Но да се върнем на семинара. След като Барт ни описа за историята на Вим и по какъв начин самият Барт се е срещнал с него, стартира практическата част. Всички 35 участници легнахме на постелките в залата и започнахме с следеното дишане – 40 дълбоки вдишвания и издишвания, най-после цялостно издишане, и задържаш дъха до момента в който можеш...
Усещам по какъв начин тялото ми се хипервентилира, пръстите на ръцете ми стартират да изтръпват и се усещам леко зашеметен. Втора серия – мускулите на лицето ми стартират да играят, ръцете ми сами се свиват, чувствам по какъв начин през цялото ми тяло минават „ мравки “, само че съм напълно фокусиран върху дъха си.
Трета серия – допреди малко ми беше леко хладно, а към този момент чувствам по какъв начин стартирам да се потя и по какъв начин всички мускули по тялото ми стартират да завират – все едно съм в джакузи, а пред затворените ми очи стартират да се появяват цветове, от които най-ярък е лилавият. 


Четвърта серия – към този момент съм напълно провиснал и предан на телесните ми процеси, усещам всеки мускул в тялото си, а пред очите ми към този момент има лилава светлина... За миг се разконцентрирам и слушам по какъв начин в цялата зала се чува дишане и по какъв начин Барт ни предизвиква. Последно задържане на въздуха. Усетих възприятие на безкрайна признателност, че съм в това тяло и голяма обич, и схващане към всички мои родственици и другари.
Лека бавно разтварям очи и се връщам в залата. Все още не мога да отпусна мускулите на лицето си, тъй като са цялостни с кръв, устата ми трепери, а клепачите ми трептят, само че се усещам зареден със мощ и чувствам по какъв начин гръбнакът ми е обтегнат, а краката ми са подготвени да побегнат. След към 20 минути към този момент всичко в тялото ми е „ обикновено “.

Хайде в леда

След като си поговорихме и починахме, пристигна време за влизане в басейн цялостен с лед... Барт ни приготви като ни сподели да сме фокусирани върху дишането и тялото си. Да си представим какво ще бъде в ледената вода и по какъв начин ще преодолеем студа. Още при мисълта, цялата ми кожа настръхна, сърцето ми се забърза, само че аз се концентрирах върху дишането си и си споделих „ Няма проблем, аз съм влизал в планински реки, в Атлантическия океан през януари, ще устоя ледената баня “.

Дойде моментът на истината – топвам единия крайник в леда, топвам и другия „ ок, студено е, само че ще устоя “. Поемам надълбоко въздух, издишам и се топвам целия в леда...!@#%& Първите 10 секунди тялото ми беше в потрес, не можех да схвана какво тъкмо става! Концентрирах се върху дишането си, само че с времето ставаше все по-трудно да се отпусна. След като овладях дишането, действително осъзнах, че целият съм потънал в лед, на всички места по тялото ми е студено и мускулите ми желаят да се разтреперат. Помислих си: „ Излизам!!! Не съм тук да се състезавам с никого, а и никой няма да ми се смее. "

Барт сподели, че в случай че ни е некомфорно можем да излезем когато и да е, нищо не потвърждаваме... „ Ох, не мога да изляза в този момент. Мога да устоя още малко! Още един мирис, още един мирис... “ Стана ми по-лесно да се отпусна, концентрирах се повече върху възприятието на мраз отвън тялото ми и дишах, с цел да се стопля. „ Кое е обичаното ти животно? “ попита Барт. „ Зебра. “ Изстрелях без даже да се замисля, просто, с цел да се разсея от студа. „ Още един мирис “, си мислех вътрешно. „ Минута и 50 секунди “ се чу още веднъж гласът на Барт. „ Супер, остава още малко “ въздъхнах, и последните 10 секунди минаха като 1. На втората минута излязох, чуваха се аплодисментите на другите хора, които чакаха да влязат, само че аз мислех единствено да отида малко по-настрани и да направя упражненията, с цел да се стопля. 
След като се постоплих, ми светна пред очите. Чувствах се супер пресен и макар че бях единствено по бански, към този момент ми беше топло. Определено не желаех да влизам още веднъж в леда, само че към този момент го гледах с почитание, тъй като ме накара да изляза на 100% отвън зоната си на комфорт и да се преборя със себе си. Благодарих на Барт за чудесните упътвания и си дадох обещание, че към този момент всеки ден ще върша дихателните извършения и когато мога, ще си вземам леден душ.

Методът на Вим Хоф е за хората, които желаят да трансформират нещо в живота си, само че не могат да се концентрират задоволително или не са непрекъснати. Той толкоз бързо и внезапно те вади от зоната ти на комфорт, че би трябвало да си фокусиран и спокоен от самото начало, другояче студът ще те победи.



Тук прочети повече за Вим в Списание 8.
Сайт на Вим: https://www.wimhofmethod.com/Сайт на Барт: https://www.bartpronk.com/
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР