Моимир ХамплЛятото донесе новина от България, отнасяща се не само

...
Моимир ХамплЛятото донесе новина от България, отнасяща се не само
Коментари Харесай

Еврозоната унижава България

Моимир Хампл

Лятото донесе вест от България, отнасяща се освен за балканската страна, само че и за всеки член на Европейския съюз, който не е декларирал безапелационен отвод за присъединение към еврото. Разговорите за включването на България в блока завършиха с "доброволното " единодушие на страната да одобри най-малко на хартия позорен лист от условия, който ще принуди нея и другите евентуални претенденти да платят забележителна цена за единната европейска валута, преди даже да знаят по кое време или дали ще бъдат признати в общността. Нито едно държавно управление с някакво достолепие не би приело тези условия.

От 1997-а българският лев е закрепен посредством системата на валутен ръб първо към немската марка, по-късно и към еврото. Това значи, че България няма суверенна парична политика, а приема пасивно паричните решения на Франкфурт. Следователно страната няма нито парична автономност, нито място на масата, където се вземат решенията за паричната политика. Същото се отнасяше за Естония и за Литва, преди те да вкарат еврото, надлежно през 2011-а и 2015-а.

На хартия нищо не би трябвало да стопира България да влезе в еврозоната. За разлика от доста настоящи членове на блока, тази страна дава отговор на основните критерии от Маастрихт за държавните финанси и за лихвените проценти. Остава формалното условие за престой във валутния обменен механизъм ERM II, с цел да потвърди най-малко две години стабилността на валутата си към еврото. А това не би трябвало да бъде проблем за страна, чиято валута е изцяло закрепена към еврото още от раждането му.

Българският проблем е, че доста технократи и политици просто не я желаят в еврозоната, най-малко в обозримо бъдеще.

Но тъй като страната извършва критериите на Маастрихт, би трябвало да се измислят нови условия. Именно тук е ролята на ERM II - с цел да влезе в блока на еврото, България би трябвало да получи утвърждението на Европейската централна банка и на членовете на блока плюс Дания (единствената страна, която не е член на еврозоната, само че парадоксално е в ERM II, макар че гласоподава срещу присъединение към общността). Именно по тази причина София неведнъж е била предупреждавана импровизирано даже да не прави опити да влезе в това евро антре.

Дойде обаче 2018-а и с нея - първото председателство на България на съвета на Европейски Съюз. Нещо повече, ръководителят на Европейската комисия - Жан-Клод Юнкер, стартира да тръби обществено, че еврото е основано с концепцията да бъде валута на целия Европейски Съюз. Имайки това мислено - и с шумни фанфари, България разгласи през тази година желанието си да влезе в ERM II.

Последвалите диалози, обаче завършиха с възходящ и невиждан лист от условия, които страната би трябвало да извърши "доброволно ", с цел да се причисли към ERM II през 2019-а. България даде обещание да се откаже от надзора на основни банки и да влезе в европейския банков съюз, да заплаща в Европейския механизъм за непоклатимост (ESM) и да разреши на ЕЦБ да организира щателна оценка и одит на финансовия й бранш. Фактът, че София бе принудена да поеме тези задължения като изискване за присъединяване в ERM II, разреши на съперниците й да откриват в бъдеще нови аргументи, съгласно които страната не е готовПо цялостно участие в еврозоната.

По-интригуващо за страните, които не са членки на блока на еврото, нито на ERM II (като Чешката република, Полша, Швеция, Румъния и други) е последното изречение в формалното изказване на съвещанието на финансовите министри на еврозоната от 12 юли. В интерес на "равностойното отнасяне " министрите чакат всяка страна, която желае да се включи в ERM II, да одобри непринудено същите условия, на които се е съгласила България. С други думи, дългогодишните напъни на София да се причисли към еврото значат, че всички други претенденти ще би трябвало да се откажат от надзора на банките си и да покриват разноските за ESM дълги години, преди вероятно да вляязат в еврозоната през парадния вход.

От позиция на страни като Чешката република изводът от българския опит е, че човек мъчно би могъл да си показа по какъв начин държавно управление с естествена доза достолепие би си помислило даже да поеме пътя към еврото. Цената и до момента бе висока, само че от това лято тя е напряко забранителна.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР