Модернизацията на железопътната линия Волуяк - Драгоман няма да може

...
Модернизацията на железопътната линия Волуяк - Драгоман няма да може
Коментари Харесай

Модернизацията на жп линията Волуяк-Драгоман се отлага до 2027 г.

Модернизацията на железопътната линия Волуяк - Драгоман няма да може да бъде приключена до края на 2023 година и ще се довършва по новата оперативна стратегия " Транспортна съгласуваност " 2021 - 2027 година

Решението за фазиране на плана е взето на съвещанието на Министерския съвет. По този метод ще се обезпечи опция за сполучливото осъществяване на 35-километровия сектор от железопътната автомагистрала от София до границата със Сърбия, се споделя в известието на държавната осведомителна работа.

Целият план е на стойност към 500 млн. лв.. Той влезе в оперативна стратегия " Транспорт " 2014 - 2020 година в последния миг, като алтернатива за спасяването на парите от автомагистралата през Кресненското дефиле.

През 2021 година бяха подписани договорите със строителите на 35-километровата жп права сред Волуяк и Драгоман, а при започване на август предходната година служебният кабинет отпусна и 45 млн. лева, с цел да стартира строителството, само че първа копка по този начин и не беше направена.

Модернизацията на жп трасето е разграничена на два сектора.

Изпълнител на правата Волуяк - Петърч е обединяването " Вистра " ДЗЗД, което включва компаниите ВДХ АД (преди " Водстрой 98 " ) и испанската " Лантания " АД. Срокът за работа е 40 месеца. Стойността на контракта за строителство е близо 92 млн. лв. без Данък добавена стойност.

Участъкът от Волуяк до Петърч е близо 12 км. Предвижда се удвояване на жп линията и създаване на нова жп гара и спирка Костинброд. Ще бъдат осъвременени коловозното развиване, контактната мрежа и пероните. Ще бъде построена нова тръбоканална мрежа за потребностите на системите за сигнализация, ще се надгради и системата за надзор на електроподаването към жп мрежата SCADA.

Ще се построяват и нови пешеходни подлези и надлези, които няма да позволяват секване на жп линия в сектора на едно равнище. В обитаемоте места ще бъдат сложени шумозащитни уреди и защитни огради за регионите към гарите.

Изпълнител на другата права Петърч - Драгоман е гръцката компания " Терна ". Тя има контракти с трима подизпълнители за разнообразни действия. Това са австрийската " Порр Бау " (1.5%), АЖД Прага (7.5%) и " Балкантел " ООД (1%). Срокът за осъществяване е 48 месеца. Стойността на контракта е близо 244 млн. лв. без Данък добавена стойност.

Участъкът от Петърч до Драгоман е над 23 км. Предвижда се удвояване на жп линията - почти 17 км плюс 6.5 км рационализация на единична жп линия, както и на коловозно развиване, перони и контактна мрежа.

Ще се строи нова жп гара Сливница и ново приемно здание в Петърч. В Алдомировци е заложена реорганизация на приемното здание. По протежението на целия железопътен сектор ще бъдат осъвременени всички уреди на жп инфраструктурата, ще бъдат построени и 5 пътни надлеза, 2 жп надлеза, 1 жп естакада и нова водоотводна система за целия сектор, както и шумозащитни уреди с приблизителна дължина 3864 м.

С осъществяването на този плана ще бъде приключена жп автомагистралата от сръбска граница през София - Пловдив до Бургас. Ще се обслужва и жп направлението до Свиленград и границата с Турция.

И един трансфериран план

Към оперативна стратегия " Транспортна съгласуваност " 2021 - 2027 се трансферира и планът за внедряване на интегрирана осведомителна система за ръководство на интервенции при бедствия и повреди в българските териториални води на Черно море, е решило още държавното управление.

В обсега му е включено закупуването на профилиран транспортен съд за търсене и избавяне и за реакция при комбинирани произшествия в морските пространства на България - пожари, замърсявания и други.

Проектът беше заложен за реализация по оперативна стратегия " Транспортна съгласуваност " 2014 - 2020 година През март 2020 година даже бе подписан контракт с Изпълнителна организация " Морска администрация " за реализацията му, само че по неразбираеми аргументи по-късно същата година през май е преустановен.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР