Moderna, BioNTech/Pfizer, AstraZeneca - всички те ще спечелят милиарди от

...
Moderna, BioNTech/Pfizer, AstraZeneca - всички те ще спечелят милиарди от
Коментари Харесай

От Pfizer до CureVac - ваксините ще им донесат милиарди

Moderna, BioNTech/Pfizer, AstraZeneca - всички те ще завоюват милиарди от пандемията. Цените на имунизациите им не са високи, само че количествата са необятни. А и става дума за краткотраен бизнес.

Още предходната есен президентът на Института за международна стопанска система в Кил (IfW) Габриел Фелбермайр предвижда, че който успее да създаде ваксина и да стартира нейното произвеждане, ще завоюва от това доста. А американски анализатори пресметнаха, че в действителност могат да се чакат до 50 милиарда спомагателна облага единствено тази година.

Разбира се, въпросът опира и до количествата продадени ваксини. А от една в това време изтрита обява в Туитър на белгийския държавен секретар Ева Де Блеекер стана известно и какви са цените на имунизациите, защитавани до момента в строга загадка. Така да вземем за пример една доза от имунизацията на Moderna коства 15 евро, тази на BioNTech/Pfizer - 12 евро, а една доза от препарата на AstraZeneca - единствено 1,78 евро.

Многообещаващ бизнес

Като цяло обаче продажбите ще бъдат за милиарди. Само немската фармацевтична компания от Майнц BioNTech счита дружно с американския си сътрудник Pfizer да създаде през тази година два милиарда дози от имунизацията. Заради предстоящите големи облаги от това акциите на компанията нарастнаха неимоверно: цената на компанията се утрои, достигайки сумата от съвсем 27 милиарда $. Това включва и упованията за оборот от 6,5 милиарда и брутна облага от 4,4 милиарда евро през 2021 година. За сравнениие: предходната година компанията завърши на минус - осъществя загуба от 270 милиона евро при оборот от едвам 500 милиона евро.

Бизнесът с имунизациите е преуспяващ и за Moderna - една относително дребна и млада биотехнологична компания. Анализатори от " Голдман Сакс " предсказват оборот от 13,2 милиарда $ за тази година - голям скок за компания, имала през 2019 година оборот от едвам 60 милиона $. Междвременно борсовата цена на учредената през 2010-а година компания от Кеймбридж, щата Масачузетс, доближи 62 милиарда $ - почти колкото доста по-големия немски тръст Bayer.

Фармацевтичният тръст Pfizer също чака положителни облаги от Ковид-ваксината: 15 милиарда $ доходи, което подхожда на една четвърт от оборота. Той се чака тази година да доближи 61,4 милиарда $, което би представлявало растеж от 47 на 100 по отношение на 2020-а година.

Времето да се печели е в този момент

Британско-шведската компания AstraZeneca пък дава обещание да продава своята ваксина на цена, която покрива единствено себестойността на препарата, т.е. без облага. Това заричане обаче важи единствено до юли, разкри " Файненшъл Таймс ", базирайки се на документ за вътрешно прилагане. От едно малко, само че доста значимо допълнение в казаното от шефа на компанията Паскал Сорио излиза наяве, че въпросната цена по себестойност ще важи " единствено до момента в който продължава пандемията ". AstraZeneca към този момент не показва съответна дата за това, само че от договореностите сред нея и здравните управляващи на Бразилия излиза наяве, че от компанията чакат пандемията да завърши това лято. Което значи, че от средата на тази година цената на британско-шведската ваксина може да се усили.

Производителят се базира на високите разноски за създаването и произвоодството на препарата. Но в това време фармацевтичните концерни са получили големи дотации за създаването на ваксини. Така да вземем за пример Moderna е била подкрепена с 955 милиона $, Pfizer - със 1,95 милиарда $. В Германия компаниите BioNTech, CureVac от Тюбинген и IDT Biologika от Десау са били субсидирани общо със 750 милиона евро.

CureVac, която чака да е подготвена с имунизацията до лятото, също разгласи, че чака съществени облаги. " Не можем да продаваме на цени по себестойност, защото имаме вложители, които от 10 години влагат средства в компанията ", съобщи пред " Файненшъл Таймс " финансовият шеф на компанията Пиер Кемула.

Все отново бизнесът с имунизациите няма да е безконечен, а ще бъде стеснен по време. Повечето специалисти считат, че няма да се наложи имунизациите да бъдат правени от време на време през избран интервал. Респективно анализаторите чакат оборотът на Moderna още през 2022-а година да спадне с 40 %. За BioNTech пък прогнозата е даже за спад с 44 %.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР