Мобилният троянски вирус Gustuff заплашва потребителите на смартфони, тъй като

...
Мобилният троянски вирус Gustuff заплашва потребителите на смартфони, тъй като
Коментари Харесай

Нов зловреден софтуер заплашва клиентите на повече от 100 банки

Мобилният троянски вирус Gustuff заплашва потребителите на смарт телефони, защото е кадърен да разбие криптирания портфейл и интернационалните банкови сметки. Зловредният програмен продукт Gustuff прониква в смарт телефоните посредством SMS, който съдържа връзки към архивите с разширението на ARC, осведоми Инвест-Форсайт.

Според компанията Group-IB, клиентите на интернационалните банки, както и потребителите на запаси за електронна търговия, са евентуални жертви на новия вирус. Gustuff изтегля пари от сметките като е ориентиран най-вече към сметки в най-големите банки в света - Bank of Amerika, J.P.Morgan, онлайн магазини и платежни системи. Вирусът съставлява опасност за потребителите на PayPal, Western Union, Walmart.

Зловредният програмен продукт Gustuff е рисков за потребителите на 32 приложения за предпазване на криптовалути и клиентите на повече от 100 банки в Европа и Съединени американски щати. След като бъде изтеглен в телефона, вирусът получава опция да трансформира стойностите на текстовите полета в банковите приложения и също по този начин демонстрира подправени push вести. Потребителят кликва върху иконата на приложението и вижда прозорец за фишинг, където вкарва данни от банкова карта или криптографска карта. След това вирусът може да трансферира данни за инфектираното устройство на сървъра, да чете и даже да изпраща SMS-и, както и да трансферира файлове на сървъра.

Същевременно вирусът WannaCry, който бе необятно публикуван при започване на 2017 година, продължава да остава деен. Той може да шифрова данни на твърдия диск, оповестява Инвест-Форсайт.

Съобщава се, че компанията Group-IB разпознава 27 подправени крипто и банкови приложения, характерни за Съединени американски щати, 16 за Полша, 10 за Австралия, 9 за Германия и 9 за Индия. Потребителите на Android се поучават от Group IB да изтеглят приложения единствено от Гугъл Play магазина и да обръщат внимание на разширенията на изтеглените файлове.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР