Мобилните оператори вероятно ще вдигнат едностранно цените на месечните абонаменти

...
Мобилните оператори вероятно ще вдигнат едностранно цените на месечните абонаменти
Коментари Харесай

От последните минути! Мобилните оператори вдигат ударно цените след Нова година

Мобилните оператори евентуално ще вдигнат едностранно цените на месечните абонаменти от идната година поради високата инфлация през 2022 година Това предвижда ръководителят на Асоциацията за отбрана на потребителите Пейо Майорски, съобщи България он ер.

Според него новите условия ще влязат в действие най-рано през февруари 2023 година, откакто излезе формалната статистика за инфлацията в България за тази година. Клиентите би трябвало да бъдат осведомени със известия, както се случи предходната година. Повишението евентуално ще засегне още интернет услугите и кабелната телевизия.

" В общите условия на договорите с операторите е записано, че месечните абонаменти се индексират със средногодишния показател на потребителските цени на Национален статистически институт за миналата година. До края на ноември формалната статистика демонстрира, че инфлацията е 15.8%, което значи фрапантно повишаване на цените на мобилните услуги ", предупреди Майорски. При месечен абонамент от 20 лева ще има покачване с към 3 лева, при 30 лева с към 5 лева, а при 40 лева – с над 6 лева

" Комисията за отбрана на потребителите не е направила нищо за една година по отношение на едностранното повдигане на месечните абонаменти при мобилните операторите. Договорите не престават да са в интерес на фирмите, а клиентите не могат да се откажат от тях или да предоговорят изискванията си ", акцентира той. Евродирективата дава по-големи права и отбрана на потребителите, която не е пренесена добре в българското законодателство - клиентите би трябвало да могат да се откажат от контракта при промени от страна на мобилния оператор без спомагателни такси и начисления или да могат да си изберат различен по-евтин абонаментен проект. Дори могат да предпочетат да си сменят оператора, в случай че различен им предлага по-изгодни условия.

" От друга страна, мобилните оператори получават милиони обезщетения поради високите цени на електрическата енергия. Така с покачването на цените на абонаментите, фирмите ще осъществят големи облаги на гърба на потребителите ", разяснява Пейо Майорски. Според него Омбудсманът, страната и КЗП би трябвало да се намесят.

В началото на тази година мобилните оператори също покачиха цените сред 1.5 и 3,3% поради инфлацията през 2021 година Едностранното повдигане по настоящите контракти мобилните оператори изясняват с плануванаъа сходна опция в Общите условия към тях. Затова и не е допустимо недоволните клиенти да прекратят контракта си предварително, без да бъдат глобени с неустойки. Промяната визира всички частни и бизнес клиенти, ползващи мобилни и закрепени услуги.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР