Мобилна автоматична станция извършва денонощен мониторинг на качеството на атмосферния

...
Мобилна автоматична станция извършва денонощен мониторинг на качеството на атмосферния
Коментари Харесай

Мобилна станция следи за качеството на въздуха в Момчилград

Мобилна автоматизирана станция прави денонощен мониторинг на качеството на атмосферния въздух в Момчилград. Това стана допустимо след инициираната от управлението на община Момчилград среща с представители на държавни институции, а мотивът беше няколкото случая на поява на миризми във въздуха през последните седмици.

Мобилната автоматизирана станция е обезпечена от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Хасково и е ситуирана в двора на духовното учебно заведение в центъра на града. Според специалисти това място е най-подходящо за мониторинг на въздуха на Момчилград. В продължение на 72 часа автоматизираната станция ще следи за отклонения в другите индикатори на атмосферата по две наредби. Първата е за надзор и качеството на атмосферния въздух. Техниката ще мери равнищата на азотен оксид, азотен диоксид, серен диоксид, въглероден оксид, озон и фини прахови частици. По втората разпоредба ще бъде следено за съществуване на амоняк и сероводород. Освен това мобилната станция ще мери скоростта и посоката напразно, температурата на въздуха и други индикатори, по които може да се откри източника на замърсяване при превишаване на нормите. До седмица след привършване на измерванията община Момчилград ще получи подробна информация за положението на качеството на въздуха в града.

„ Решени сме непременно да установим източника на миризмите. За нас здравето на хората е най-важно. Няма да допуснем момчилградчани да стават заложници на нечии ползи “, съобщи кметът на общината Илкнур Кязим. Тя и екипът ще изиска от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Хасково през идната календарна година да бъде заложено индикативно премерване на качеството на атмосферния въздух в Момчилград и това да става с от време на време и в четирите сезона на годината.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР