Мнозинството в Централната избирателна комисия (ЦИК) категорично упорства в желанието

...
Мнозинството в Централната избирателна комисия (ЦИК) категорично упорства в желанието
Коментари Харесай

ЦИК за малко не въведе повторно масовото броене на разписки

Мнозинството в Централната изборна комисия (ЦИК) изрично упорства в желанието си да натовари изборите с навсякъде преброяване на контролните разписки от машините за гласоподаване. Това пролича на днешното съвещание на комисията, на което въпросът още веднъж беше подложен на разискване.

Засега обаче това няма да се случи. Причината е, че малцинството в комисията, което се опълчва на всеобщото преброяване на бележки, блокира предложение в този смисъл.

Първоначалното решение на ЦИК от предходната седмица, с което се вкара преброяване във всички изборни секции с машинно гласоподаване, се натъкна на мощна политическа опозиция и докара до проливен дъжд от тъжби във Върховния административен съд. Магистратите отсъдиха, че комисарите имат правото да преценят в какъв тип и размер да правят контролното преброяване. Въпреки това се очакваше, че ЦИК ще прояви благоразумност и ще одобри компромисно решение, с цел да не се обременяват секционните комисии с тежка работа, която, от горната страна на всичко, носи съществени опасности от неточности, а оттова и закани за доверието в машинното гласоподаване.

Днес комисарите се разделиха на два лагера. В единия влязоха тези, които смятаха, че преброяване би трябвало да се извърши. То обаче би трябвало да бъде в дребен размер – да вземем за пример 15 % от секциите, и да се организира от самата ЦИК, а не от секционните изборни комисии. Другата група продължи да поддържа първичното решение на ЦИК – за 100-процентно преброяване на бележките.

При последвалото гласоподаване 9-има поддържаха предлагането, а 5-има му се опълчиха. Това се оказа задоволително, с цел да не мине, защото в ЦИК решенията се одобряват с болшинство от две трети.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР