Мнозинството в парламента отхвърли предложението за създаване на временна анкетна

...
Мнозинството в парламента отхвърли предложението за създаване на временна анкетна
Коментари Харесай

Парламентът устоя на опита на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" да дискредитират машинното гласуване

Мнозинството в Народното събрание отхвърли предлагането за основаване на краткотрайна анкетна комисия, която да ревизира машинното гласоподаване на парламентарните и президентски избори на 14 ноември. Предложението бе на " Възраждане ", само че в дебата се поддържаше гневно от ГЕРБ-СДС, а при гласуването - и от Движение за права и свободи. Депутатите от " Продължаваме промяната ", " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и " Демократична България " гласоподаваха най-вече " срещу " и рядко " въздържал се ", поради което предлагането бе отхвърлено.

Дебатите обаче продължиха повече от два часа, в които представители на ГЕРБ-СДС развиха разнообразни тези против машинното гласоподаване - че отказвало хората, поради което представителността в Народното събрание била ниска, че създавало проблеми, че имало разминавания в резултатите след ръчното преброяване и че рушало доверието в демокрацията. Според изявления на депутатите Александър Ненков и Петър Николов някогашните ръководещи не са поискали анулиране на изборите на 14 ноември, защото " милеят за страната ".

Основните изявления срещу предлагането бяха от групите на " Демократична България " и " Българска социалистическа партия за България ". Според демократичното обединяване инспекцията на резултатите от изборите се прави от съда, а не от Народното събрание. Неговите представители опазиха тезата, че проблеми с машините е нямало, само че съгласно Антоанета Цонева има проблеми в Централната изборна комисия и " това е слонът в стаята ". От левицата споделиха, че по този начин или другояче правната комисия в Народното събрание ще проучва отчета на изборната администрация за гласуването на 14 ноември.

Според " Продължаваме промяната " " Възраждане " прави услуга на ГЕРБ-СДС, защото проблеми с машинното гласоподаване не е имало. От Движение за права и свободи още веднъж опазиха концепцията си за машинно преброяване на хартиените бюлетини.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР