Мнозинството в Народното събрание ратифицира на две четения двете споразумения,

...
Мнозинството в Народното събрание ратифицира на две четения двете споразумения,
Коментари Харесай

НС одобри прехвърлянето на парите за Ф-16 в сметки на американското правителство

Мнозинството в Народното събрание ратифицира на две четения двете съглашения, свързани със средствата за заплащането на първите 8 военни самолета Ф-16, Блок 70. Целта на споразуменията е досега, в който бъдат подготвени изтребителите, парите да стоят по сметка на американското държавно управление, която да носи рентабилност на страната ни.

Вносител е Министерският съвет по отчет на министъра на защитата Димитър Стоянов въз основата на съглашение сред българското държавно управление от 8 януари 2020. Споразумението сред Министерството на защитата на Република България и Федералната аварийна банка на Ню Йорк е за откриване на капиталова сметка.

Условията на Програмата FMS дават опция част от платените от България средства да се подават и влагат посредством банкови и капиталови сметки във Федералната аварийна банка на Ню Йорк за обезпечаване на рентабилност от тези средства в интерес на българската страна. Размерът на средствата, които биха могли да се трансферират по този метод, ще се дефинира от DSCA, като в Trust Fund Account (предназначена за Република България) следва да се поддържат средства за покриване на настоящи разплащания на DSCA по плана за идващите 90 дни. Тъй като се планува опция за капиталови интервенции, съгласно предоставената информация, общоприетоо средствата се влагат в овърнайт депозити и нискорискови краткосрочни федерални съкровищни бонове (treasury bills) с друга срочност, написа в съглашението.

Министерството на защитата ще има опция да следи всекидневно сметката и в случай че реши, че по-нататъшното вложение не е оправдано, да трансферира парите още веднъж в доверителната сметка, където се държат средствата по всички контракти за военно съоръжение на Република България досега.

Споразуменията бяха подкрепени от ГЕРБ-СДС, Продължаваме промяната, Движение за права и свободи и Демократична България. Противопоставиха се единствено депутатите от Българска социалистическа партия и " Възраждане ".

От Българска социалистическа партия и " Възраждане " стачкуваха, че с по този начин трансферираните пари действително влагаме в американския външен дълг, а самолетите са на хартия. От ГЕРБ и " Демократична България " опонираха и ги упрекнаха в спекулации. " С държавни пари да се влага в държавни скъпи бумаги на Съединени американски щати, действително ние ще изкупуваме държавния дълг на Съединени американски щати против чертежи. Това е унизително ", сподели депутатът Цончо Ганев. " Колеги, към този момент има първия създаден аероплан, ние ще сме идващите, дано не спекулираме с обстоятелствата ", реагира Атанас Славов от Демократична България. И повтори, че неговата група ще продължава да упорства за рационализация на българската войска.

" Това е един срамен контракт ", репликира социалистът Румен Гечев. И добави, че създаденият аероплан е още на стадий боядисване, а преди нас чакат поръчките си Бахрейн и Словакия.

Христо Гаджев от ГЕРБ посочи какъв брой доста пари е изгубила страната от неналичието на ратификация до момента.

" Според изчислението на МО и Българска народна банка загубата, пропуснатите изгоди за България досега са близо 20 милиона лв. от това " мотане " година и половина, когато никой не е взел някакви ограничения. Три пъти е внасян законопроектът в Народно събрание, нищо не направено, не е утвърден ", съобщи шефът на комисията по защита.

Парите, които са преведени в осъществяване на контракта от 2019 година, ще бъдат преместени във влог в банка, с цел да носят ликвидност и да има облага за нас, чака се сега Федералният запас на Съединени американски щати да вдигне лихвите по влоговете, изясни още Христо Гаджев.
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР