Мнозинството премести заседанието на Правната комисия за закриване на Спецправосъдието

...
Мнозинството премести заседанието на Правната комисия за закриване на Спецправосъдието
Коментари Харесай

Парламентът се тресе: Мнозинството мести заседанието, страхува се от директен дебат с Гешев

Мнозинството реалокира съвещанието на Правната комисия за закриване на Спецправосъдието за идния вторник, с цел да не може основния прокурор да участва, оповестява ПИК.

Народните представители от 47-ото Народно заседание, които са се договорили да закрият профилираните съдилища и прокуратура, се пробват да заглушат причините на основния прокурор Иван Гешев в дебата за измененията на Закона за правосъдната власт.

Обсъждането на второ четене на законопроекта, който планува елиминирането на спецорганите трябваше да се състои през днешния ден – 7 април 2022 година Оказва се обаче, че в следобедните часове в сряда народните представители небрежно и без обществено да оповестят аргументите са пренасрочиЛИ съвещанието.

Любопитна е датата, за която то е отсрочено. А точно – 12 април (вторник). Във вторниците нормално Народното събрание няма пленарни съвещания, нито такива на комисиите. Много рядко се е случвало отрасловата комисия по правни въпроси да се събира преди деня сряда. Случайно или не, само че тъкмо в този ден – 12 април – е планувано и съвещанието на Пленума на Висшия правосъден съвет за разискване всъщност на настояването на правосъдния министър Надежда Йорданова за отстраняването на основния прокурор, на което той без никакво подозрение ще участва, най-малкото с цел да упражни правото си на отбрана.

Така на процедура депутатите блокират опцията на основния прокурор да отиде персонално и на разискването в Народното събрание, с цел да опонира на закриването на профилираното правораздаване.

Явно за народните представители споменът от съвещанието по първо четене на измененията със правосъдния закон от 16 март т.г., по време на което Иван Гешев отиде персонално и безусловно разруши с правни причини тезите им по отношение на изгодите от закриването на Спецправосъдието, още е свеж. Главният прокурор ясно сподели на болшинството от анонимни депутати от Четворната коалиция – какви ще бъдат отрицателните резултати от едно политическо решение по отношение на правосъдната власт, от което изгода ще извлекат единствено обвинените и подсъдимите в тези органи, само че не и жителите.

Страх тресе Нарадоното заседание, че Гешев още веднъж може да направи обстоен разбор на плануваните промени и даде на депутатите да схванат, че от дейностите им ще последва безпорядък с преназначаването на магистрати и чиновници, взрив на проведената престъпност, пускане на правосъдните процеси изначало, а при някои от тях и приключване на отминалост и още поредност проблеми, вместо решения. Още тогава радетелите за закриването на спецорганите демонстрираха цялостното си пренебрежение към причините на Гешев, единствено тъй като те се разграничават от техните политически цели. Показаха недвусмислено и, че не желаят да му дават думата, с цел да не излезе нескрито истината за недомислените им промени, които повече наподобяват на лобизъм в интерес на избрани предприемачи и олигарси с проблеми с правораздаването, в сравнение с потребно за обществото законодателство.

Това е втори знак, че болшинството се опасява от пряк спор с Гешев. Преди близо месец, основният прокурор изпрати публични предложения за обществена полемика до съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов и неговата някогашна секретарка – в този момент министър на правораздаването Надежда Йорданова. И двамата обаче се скриха и отхвърлиха да се срещнат очи в очи с Гешев пред медиите.

Като се има поради и, че съвещанията на Комисията от самото начало се излъчват онлайн, то ненапълно е разбираемо терзанието на народните представители да не бъдат унижени обществено в правния спор с основния прокурор за повторно. Подобни опасения обаче не трябва да бъдат за сметка на транспарантния, плуралистичен и изчерпателен спор, при който е безусловно неприемливо с евтини номера да се заглушават гласовете на разсъдъка.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР