Мнозинството от българите заявяват устойчиво доверие към демократичните модели, към

...
Мнозинството от българите заявяват устойчиво доверие към демократичните модели, към
Коментари Харесай

Галъп: Българите заявяват устойчиво доверие към демократичните модели и ЕС


Мнозинството от българите декларират стабилно доверие към демократичните модели, към Европейски Съюз и в по-общ проект към демократичния свят.
 
Водещи по доверие измежду българското общество са европейски демокрации като Германия (50%), Франция (39%), Англия (37%). Това са част от изводите от постоянния мониторинг на „ Галъп интернешънъл болкан " по значимите ориентири на всеобщото схващане. Поредният сондаж е юридически при започване на септември в национална извадка с изявленията „ лице в лице " с таблети.
 
Социолозите регистрират, че има задълбочаване на недоверието на българите към Русия, което стартира да нараства след началото на съветската експанзия против Украйна. Настоящото проучване записва 30% доверие, а съпоставката с аналогичните данни от 2021 година, 2022 година и 2023 година демонстрира понижаване на доверието към тази страна.

Изследователската процедура демонстрира, че без значение от въздействието, което оказва настоящата американска политика върху настройките на българите, при две разнообразни администрации, на Доналд Тръмп и на Джо Байдън, за интервала от 2016 година до момента, доверието към Съединени американски щати е стабилно и се движи в границите на 26-31%. Доверието в Европейския съюз остава обичайно високо – за интервала от септември 2023 до септември 2024 година, се следи покачване от 54,2% на 59,5%. За същия интервал се е нараснало и доверието в НАТО – от 32% на 40,1%. Отчетливи са поколенческите и политически разделения по оста Запад-Изток, Демокрация-Автокрация.

Ако българите бяха изправени пред предполагаем избор, 49,9% биха избрали България да е част от демократичния свят, т.е. от Европейския съюз, НАТО и прочие, 25,5% не могат да дефинират коя опция избират, а едвам 17,1% биха избрали различен вид интеграционни общности към Русия и Китай.
 
Що се отнася до Китай, страната се приема с доверие от едвам 23,6% от българите и доста съмнение от 52,4%. Това може да се изясни както с незадоволителното познаване и културните разлики, по този начин и със декларираното желание на болшинството от българите към демократичните модели в Европа.

*Изследването е извършено сред 28 август и 5 септември 2024 година измежду 802 души по метода „ лице в лице " с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното общоприетоо отклоняване е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е еднакъв на към 54 хиляди души.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР