Мнозинството от българите живеят от заплата до заплата, не заделят

...
Мнозинството от българите живеят от заплата до заплата, не заделят
Коментари Харесай

Живот до заплата: Колко финансово грамотен е българинът

Мнозинството от българите живеят от заплата до заплата, не заделят пари, не мислят за вложения и са скептични колкото към дигитализацията, толкоз и към метода, по който страната ръководи парите им. Това демонстрират данните от на организация " Тренд " по поръчка на Finance Academy.

Ниска финансова просветеност се вижда както измежду хората с ниски приходи, по този начин и измежду тези с високи. Младежите са по-отворени към софтуерните решения, свързани с парите им, до момента в който възрастните са изправени пред съществени опасности поради неналичието на цифрови умения, показват в разбора си от просветителната платформа.

Какво ни споделят данните? " За мен най-важното обръщение е, че българите са в действителност финансово необразовани. Дори и съпоставено с множеството европейски страни, доста по-малък % българи влагат и още по-тъжното е, че относително дребен % българи икономисват средства ", разяснява пред Money.bg изпълнителният шеф на Finance Academy Георги Захариев.
 Как да подобрим финансовата просветеност на цялото семейство?
Как да подобрим финансовата просветеност на цялото семейство?

Това е също толкоз значимо, колкото това да четеш, да пишеш и се оправяш с компютрите

Оправдание ли са ниските приходи?

Традиционно у нас неналичието на финансова просветеност се оправдава с това, че хората са небогати. Проучването обаче демонстрира, че близо 60 на 100 от българите са със междинен или висок приход, а също така към една трета от запитаните (32%) чакат стандартът им на живот да се усъвършенства през 2024 година

В същото време, съвсем три четвърти от интервюираните (73%) не икономисват пари против единствено 22%, които го вършат.

" За страдание, това включва даже хората с по-високи приходи. В рамките на изследването, най-високата доходна рамка е над 2000 лв. месечен приход - и огромен % от тези хора също не икономисват. Спестяването е табиет, който не е привързан единствено и само с това какви приходи получаваме - по-скоро е привързан с това какви хора сме и какви финансови привички имаме ", разяснява Захариев.
 Изследване: Каква е финансовата просветеност на хората от Г 20?
Изследване: Каква е финансовата просветеност на хората от Г 20?

50% водят бюджет, минимум икономисват в Аржентина, най-вече в Китай

Само 14% от хората у нас получават приходи отвън заплатата и пенсията си, а на половина по-малко са тези, които влагат. Затова и създателите на проучването дефинират всеобщия българин като " Наемен служащ, разчитащ на заплата или пенсия ".

" Средната европейска стойност на хора, които влагат, е 24% - при 7% в България, т.е. ние сме няколко пъти обратно ", отбелязва Захариев.

Недоверие в напредъка

Цели 55% от българите не употребяват онлайн банкиране, а единствено 16 на 100 дават отговор, че биха употребявали напълно цифрови пари вместо печатни пари.

" Когато приказваме за цифровизация, би трябвало да имаме поради, че хората, които не са финансово цифрови, са хора, които изпадат по-често в риск да останат обратно - от позиция на своите приходи, само че и на своите познания и умения и на всичко, което е належащо, с цел да бъдем сполучливи през XXI век ", разяснява Георги Захариев.
 Залагайте на цифрови валути с действително приложение в бизнеса
Залагайте на цифрови валути с действително приложение в бизнеса

Коментар на Емилиян Енев - цифров бизнесмен и съосновател на софтуерната компания ReCheck

Когато става дума за цифрови пари - планове като цифровото евро, криптовалутите и така нататък, си проличава особеното отношение на млади и остарели - при приблизително 16% склонни да ги употребяват във всички възрасти, процентът във възрастовата група 18-29 година е повече от двоен, 35%.

" Това значи, че младото потомство е доста отворено към дигитализацията на парите. Това може да сътвори огромна бездна сред хората, които са на над междинна възраст и тези, които са много млади сега ", предизвестява изпълнителният шеф на Finance Academy.

Недоверие в страната

Един от любопитните въпроси в допитването е дали повдигането на налозите ще увеличи стандарта на живот на респондентите. Едва 7% дават отговор утвърдително.

Захариев отбелязва, че измежду хората с високи приходи е повече от двойно по-масово усещането за връзката сред това, което заплащат като жители и това, което получават като качество на живот. Все отново, обаче, още веднъж приказваме за единствено 16% от респондентите в тази група.
 Корупция, администрация и липса на инфраструктура стопират вложенията у нас
Корупция, администрация и липса на инфраструктура стопират вложенията у нас

Компаниите би трябвало сами да построяват улици. От какво още се оплакват австрийските компании?

" Българите не имат вяра в ръководството и в вярното систематизиране на финансовите запаси. Има едно схващане, че когато се покачват нашите налози, парите ни ще потънат в някаква форма на корупция или нещо, което не е вярно - едни пари, които не са непотребни, само че не са рационално употребявани ", разяснява той.

Какво е решението?

От Finance Academy са безапелационни, че решение на казуса с финансовата (не)грамотност може да има само с присъединяване на образованието. Затова и не е изненада, че аналогичните допитвания измежду личните им курсисти демонстрират неведнъж по-добри резултати.

" Не постоянно отговорът на въпроса е просто повече пари да влизат в портфейла ни, от време на време отговорът е какво остава в този портфейл и къде отива то. Какви разноски имаме, по какъв начин работят заемите, по какъв начин работят разнообразни други финансови принадлежности. Колкото повече навлезем в подробност и разберем по какъв начин работят парите генерално, толкоз по-добре можем да ги управляваме вярно - и нашите персонални, и фамилния бюджет ", акцентира Георги Захариев.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР